Ingen ålder på en president

Text:

Bild: JUSTIN SULLIVAN/TT

Det sägs att Ronald Reagan efter sin tid som president hade ett akvarium i sitt kontor. En dag stack han ner handen i vattnet och plockade upp en liten keramikmodell av Vita huset som låg där.

När han kom hem såg hans fru, Nancy Reagan, att han krampaktigt kramade om något. När hon öppnade hans näve såg hon modellen.

– Vad är det där? frågade hon.

– Jag vet inte, men jag tror att det har någonting med mig att göra, svarade han.

Ronald Reagan är den äldsta person som någonsin valts till president. När han tillträdde var han 69 år fyllda. När han avgick var han 77.

Några år efter sin avgång berättade han att han diagnosticerats med alzheimer – en obotlig och dödlig sjukdom som är den vanligaste formen av demens.

Trots att fyra av Vita husets läkare vittnade om att de inte sett några tecken på alzheimer under hans presidenttid ledde det ändå till spekulationer om att han mörkat sitt tillstånd. Vita huset-korrespondenten Lesley Stahl från CBS berättade senare att han – under deras sista möte – inte verkade veta vem hon var.

Sådana historier ligger i bakgrunden när Hillary Clinton nu har rullat i gång sitt andra försök att bli president. Om hon lyckas vinna valet nästa år kommer även hon att vara 69 år gammal när hon svär president-eden.

Och även om Ronald Reagan överlevde sina två mandatperioder är alzheimerdiagnosen och de många berättelserna om glömskhet ändå en påminnelse om att man kanske inte bör pressa gränserna för långt när det handlar om att tillsätta överbefälhavaren för världens största militärmakt.

Under valet 2008 blev också John McCains ålder ett bagage för honom; om han hade besegrat Barack Obama skulle han ha blivit den överlägset äldsta presidenten någonsin – 72 år gammal vid tillträdet.

Men en lite mer avancerad statistisk analys visar att Hillary Clintons ålder egentligen inte borde vara ett problem för henne. Den amerikanska tidningen National Journal publicerade förra året en analys som drog slutsatsen att jämförelsen mellan Clinton och Reagan är missvisande.

Anledningen är att ålder är ett flytande begrepp. Om man tar hänsyn till Clintons kön, födelseår och andra faktorer visar en uträkning att hennes förväntade livslängd är 86 år. Det innebär att »säkerhetsmarginalen« är 17 år efter hennes eventuella tillträde. Det är betydligt mindre än motsvarande siffra för Barack Obama (32 år) eller George W Bush (24,5 år), men samtidigt mer än för Ronald Reagan – som med samma sätt att räkna skulle haft 11,8 år kvar att leva när han flyttade in i Vita huset.

Hillary Clintons ålder kan ändå bli ett problem – om än inte för att väljarna fruktar att hon ska drabbas av senilitet. Opinionsundersökningar visar att allt fler av amerikanerna – nu 59 procent – säger sig föredra en oerfaren och förändringsvillig kandidat framför en erfaren. Det låter långt ifrån en beskrivning av henne. Hur viktigt det i slutändan blir beror på vem republikanerna ställer upp med.

Ronald Reagan då? Han levde tills han blev 93 år gammal. Det var betydligt längre än vad statistiken hade visat, men de sista åren präglades av hans sjukdom. I biografin »Dutch« av Edmund Morris berättas det att han tillbringade sina sista år i Kalifornien med att ta upp löv ur familjens swimmingpool. I hemlighet lade vakterna tillbaka löven, ett efter ett. Så att han skulle ha någonting att göra.

Grafik