Kinesisk förnedrings-tv

Text: Jojje Olsson, Beijing

För tretton år sedan körde förläggaren Gui Minhai rattfull och dödade en ung kvinna utanför ett universitet. Han flydde sedan Kina för att undvika fängelse, men drabbades i fjol av dåligt samvete och överlämnade sig själv till kinesiska myndigheter. Det berättade han gråtande på Kinas statliga tv-nätverk CCTV förra helgen. Han bedyrade samtidigt att detta är hans eget val och att han inte önskar någon uppmärksamhet i internationell media eller någon som helst hjälp från svenska myndigheter.

Gui Minhai är svensk medborgare sedan 1996, men har bedrivit förlagsverksamhet i Hongkong sedan mitten av 2000-talet. Innehållet i de böcker han publicerar ogillas av Beijing. I oktober i fjol försvann han plötsligt under en resa till Thailand. Film från övervakningskameror i hans lägenhet i Pattaya visar hur kinesiska agenter kör iväg med Gui Minhai och senare kommer tillbaka till hans lägenhet för att hämta dator och dokument.

Den thailändska polisen beskylls nu för att inte utreda fallet. Sedan militärjuntan tog över i Thailand har landet närmat sig Kina. FN:s flyktingorgan UNHCR har gett Thailand skarp kritik för att i november ha lämnat över två dissidenter, som flytt Kina tillsammans med sina familjer och fått flyktingstatus av FN. Än värre kritik gavs under sommaren, då den thailändska juntan överlämnade ett hundratal kinesiska flyktingar från Kinas oroliga muslimska provins Xinjiang till kinesiska myndigheter.

Samtidigt som Gui Minhai så kidnappades ytterligare fyra förläggare i Hongkong. Tillslaget är sannolikt ett steg i ledet i den upptrappade kampanj mot regimkritiker som förra sommaren påbörjades med arresteringen av flera hundra advokater. Även de tvingades »erkänna« olika slags brott på statligt styrda CCTV. Offentliga erkännanden har gjort återkomst i Kina, och kan räknas i dussin eller hundratal sedan Xi Jinping blev president 2013. Men i stället för att ske inför en skrikande folkmassa som under kulturrevolutionen, äger de nu rum inför hundratals miljoner tv-tittare på bästa sändningstid.

Det blev svensken Peter Dahlin varse då också han bara ett par dagar efter Gui tvingades erkänna på CCTV hur han hotat Kinas säkerhet och »sårat det kinesiska folkets känslor«. Dahlin, som anhölls i början av januari, är medgrundare till en organisation som utbildar advokater och skriver om mänskliga rättigheter.

En fingervisning om mekanismerna bakom dessa erkännanden gavs då den blåslagna 70-åriga journalisten Gao Yu förra året berättade på CCTV hur hon handlat »mot nationens intressen« genom att förse media i Hongkong och Tyskland med information. Efter spektaklet sa sig en förtvivlad Gao vara ovetandes om att erkännandet sändes på tv. Dessutom skedde det först efter att myndigheterna arresterat hennes son och hotat med att även andra personer i hennes närhet kan komma att råka illa ut.

I sin ambition att tysta kritiker har Kina nu börjat behandla utlänningar på samma vis. Det är första gången någonsin som kinesiska CCTV visar upp erkännanden av utlänningar på det här sättet. Dessutom har man tagit ifrån Hongkong dess status som en sista utpost för det fria ordet i Kina, och Thailand dess status som ett säkert transitland för kinesiska aktivister.