Cyberkriget mot ”världspolitikens föräldralösa barn”

Inget land är mer utsatt för desinformation än Taiwan. Men i kampen för oberoende från Kina har taiwaneserna ett hemligt vapen, en förmåga man är bäst i hela världen på.

Text: Göran Leijonhufvud

Bild: Getty Images

Den utsatta ön Taiwan bombarderas av falska nyheter och andra påverkansoperationer från Kinas trollfabriker i olika länder. Det är mängder av försök att kasta tvivel över invånarnas eget demokratiska styre och tvinga fram en ”återförening” med enväldet på fastlandet.  

Samtidigt finns det Taiwanbor som drömmer om att en dag få uppleva den självständiga republiken Taiwan i stället för dagens gråzon gentemot Kina. Frågan aktualiserades när Taiwan blev världsmästare i baseboll. 

Elva år i rad har Taiwan toppat listan som det mest utsatta området för utländsk desinformation. Men Taiwanborna går samman och bygger en ny folkrörelse av idel faktagranskare. Några är erfarna journalister, men stommen är frivilliga unga hackare som Joy Liao.  

Henne träffar jag på Taiwan Factcheck Center i huvudstaden Taipei. Centret är en pionjär i rörelsen.  

Tillsammans med två kamrater gick Joy Liao till final i det asiatiska mästerskapet för faktagranskare.  

Hon är en vaken 20-åring som älskar bergsklättring på gym och pluggar datavetenskap och informationsteknik på Taiwans toppuniversitet. 

Hon säger att Pekings återkommande militära provokationer kring ön gjorde henne ganska rädd i början, men ju fler de blir desto lugnare blir hon.  

Vad skulle hon säga om det kom arbetslösa ungdomar från fastlandet och tog för sig av alla möjligheterna på Taiwan?  

– Det kanske låter rasistiskt, men personligen skulle jag inte gilla att ha fastlandskineser omkring mig. Jag känner mig som taiwanes, inte kines. Vår generation vill behålla Taiwan som det är, vi vill inte gå ihop med Kina på något sätt. 

– Jag blir alltid upprörd av falska annonser eller konstiga rykten på sociala medier. Då går jag i gång och laddar upp mina avslöjanden. 

Den asiatiska lagtävlingen i faktagranskning, Youth Verification Challenge, samlade 1 103 gymnasie- och högskoleelever från Indonesien, Japan, Taiwan och Thailand. 

Lag från Taiwan tog de tre första platserna. Joy Liao och hennes kamrater kom tvåa och tog gladeligt emot priset på 600 USA-dollar per person. 

– En rolig fråga under finalen var när vi fick granska Googles AI-robot för chattar Gemini, säger Joy Liaos medtävlare Jasmine Ta. När Gemini försökte skapa en bild av en påve blev det en kvinna med asiatiskt utseende. Någon som ville se USA:s grundlagsfäder fick se en grupp män från ursprungsbefolkningen.  

Uppgiften för de unga granskarna blev då att klura ut vilka nyhetsmedia som skulle bli först att reagera på Geminis snedsteg. Jasmine Ta kom då ihåg en tråd på Twitter där stora konservativa konton angrep Geminis bilder för att vara ”woke”, alltså överdrivet inkluderande och politiskt korrekta. Därför pekade Jasmine och Joy ut den konservativa tabloiden New York Post och fick poäng för det. 

– Desinformation och politisk manipulation med hjälp av AI eller deep fake ökar enormt. Genom tävlingen har vi skaffat oss flera nya verktyg som vi samlat i en manual."  

Samtidigt har fyra fristående grupper bildat Faktagranskarnas Allians för att kraftsamla resurserna med Taiwan Factcheck Center som draglok. Så här förklarar de: "När det gäller falska nyheter och annan desinformation möter Taiwan unika utmaningar på grund av sitt geopolitiska läge och sin sociala dynamik." 

De syftar på att Taiwan är en relativt liten ö med endast 24 miljoner invånare i skuggan av supermakten Kina vars regering vill sluka denna i praktiken självstyrande demokrati. 

"Efter Rysslands invasion av Ukraina behöver det taiwanesiska civilsamhället kunna söka snabb och korrekt information vid kaos och ovisshet", förklarar alliansen. De fyra grupperna har nu skapat ett ramverk för gemensam aktion i krislägen.  

Öns ekosystem för faktakontroll har växt lavinartat sedan 2015. Hur ta tag i falska nyheter som multipliceras ohejdat och oöverskådligt i olika chattgrupper?  

Det händer ofta inom en familj eller släkt att de äldre gladeligt skickar vidare förvrängda nyheter medan de yngres faktakontroll samlas någon annanstans på nätet. Nu kan den nya alliansen erbjuda en chattbot som belyser de bådas skilda uppgifter.  

Det globala cyberkriget

Journalisten Kong Delian är känd för sin pionjärinsats i det virtuella mediekriget kring Taiwan. Han ingick i en grupp från den undersökande taiwanesiska tidskriften Reporter som 2018 avslöjade en trollfabrik i Norra Makedonien.  

Reporter (Baodao zhe), är den första oberoende frivilligorganisationen bland taiwanesiska medier. 

Kong Delian tar emot i ett bås på tidskriftens anspråkslösa kontor i centrala Taipei. Han berättar om genombrottet i den lilla bergsstaden Veles i Norra Makedonien: 

– Vi tog oss över gränsen och sökte upp adressen för en webbsajt som pumpat ut falska taiwanesiska nyheter till sociala mediekonton på vår ö. Lokalen var nästan tom men full av mobitelefoner och datorer.  

– Senare fick vi till ett videosamtal med chefen på trollfabriken. Han arbetade som ett registrerat företag med flera unga lokala medarbetare, ofta tonåringar som jobbade hemifrån. De utgick från utländska nyhetstexter och fyllde på med falska och häpnadsväckande uppgifter. Ju fler läsare som klickade desto mer betald reklam fick företaget.  

Chefen i Veles berättade att företaget också gjorde pengar på att sälja digitala kurser i hur du själv skapar innehåll i en trollfabrik. Staden kryllade av liknande företag, varav många stödde Donald Trump i valet 2016. 

– Vi fann alltså rader av krassa affärsmän inriktade på det globala cyberkriget, berättar Kong Delian på Reporter. 

Han tror att både Kina och Ryssland var flitiga uppdragsgivare åt de offensiva hackare som ersatt stadens traditionella småindustri. Samtidigt noterar han att dagens tekniska utveckling gör att Kinas trollfabriker blir mera rörliga.  

– På sistone har vi spårat en mängd kinesisk desinformation som rör Taiwan via länder i Sydostasien, berättar Kong Delian.  

Joy Liao och Kong Delian är två generationer av envisa taiwanesiska faktagranskare. Båda håller sig till en gyllene regel som Eve Chiu, chefredaktör på Taiwan Factcheck Center, formulerar för mig: 

– Vi avslöjar bara fakta, vi blottlägger inte skribenterna eftersom Taiwan är en demokrati och människor har rätt till sina åsikter.  

"Vi gör mycket tillsammans med USA och Japan"

För att få en bild av hur cyberkrigets granskning ser ut på den statliga sidan söker jag upp Shen Ming-shih. Han är forskningsledare på Institute for Defense and National Security Research (INDRS) som huserar i en pampig regeringsbyggnad bland lummiga träd. 

Han berättar att flera ministerier arbetar preventivt mot all desinformation. Under sin regeringstid fram till i fjol såg president Tsai Ingwen till att bygga ett uthålligt och resilient system i förvaltningen. 

– Vi här på institutet har egen faktagranskning och vår regering har institut som samarbetar med motsvarande under USA-regeringen. Vi gör mycket tillsammans med USA och Japan, säger Shen Ming-shih. 

Intervjun drar ut på tiden och en EU-grupp väntar på honom – ett tecken på ett nymornat intresse för Taiwan hos europeiska politiker och akademiker. Ändå ägnar han extra tid för mig till att måla upp symbolvärdet i att Taiwan blivit världsmästare i baseboll.  

Han får mig att lova söka upp videobilder från finalen mot Japan i Tokyo. Jag ska särskilt lägga märke till hur Taiwans lagkapten Chen Chieh-hsien firar efter sin avgörande insats. Han rusar nämligen fram till närmaste tevekamera och pekar på bröstet där tröjan visar CT som nationsbeteckning, det vill säga Chinese Taipei.  

Beteckningen följer de olympiska regler som Kinas ledare tvingat fram för att visa att Taiwan i deras ögon egentligen är en del av Kina. Den unge lagkaptenen och hans generation vill se bara "Taiwan" mitt på tröjorna och hoppas att ön ska utropa en egen republik.   

"Taiwan är som ett föräldralöst barn i världspolitiken, jag unnar verkligen taiwaneserna att bli världsmästare", skrev en japansk tittare.  

Drömmen lever än

Ett par dagar före mötet med Shen Ming-shih träffade jag en man som sedan tio år försöker hålla liv i drömmen om Taiwan som en självständig stat. Varenda lördag och söndag eftermiddag kommer den pensionerade affärsmannen Richard Kuo och hans hustru med tre fanor för ”TIRA, Taiwan Independence Revolutionary Army”. De ställer sig vid skyskrapan Taipei 101, ett landmärke med just 101 våningar som manifesterar årtionden av exempellösa framgångar i tigerekonomin.  

Platsen har utvecklats till ett ”speakers corner”. Under en period konkurrerade militanta grupper med öronbedövande högtalare. Gruppturister från Kinas fastland visste inte vad de skulle tro. Till och med lokala anhängare till Kinas kommunistiska parti (KKP) dök upp.  

– Men de gav upp när vi hade bränt upp deras fana flera gånger, skrockar Richard Kuo. Idag är KKP:s falang förbjuden. Richard Kuos TIRA är nästan enda grupp kvar vid 101 – varken revolutionär eller militär trots namnet. De heta dispyterna utkämpas numera på nätet. 

Generellt har planerna hos olika aktörer att deklarera självständighet fått pyspunka. Ön är ju som sagt i praktiken redan en självstyrande demokrati med en stark ekonomi. En klar majoritet av medborgarna stöder status quo utan en formell frihetsförklaring. 

Men när landslaget i baseboll fick en jubelparad på Taipeis gator hade spelarna satt på sig överdragströjor med enbart ordet ”Taiwan” på bröstet – ovanpå de förhatliga "Chinese Taipei" matchtröjorna. Så drömmen lever än. 

***

Den utsatta ön Taiwan bombarderas av falska nyheter och andra påverkansoperationer från Kinas trollfabriker i olika länder. Det är mängder av försök att kasta tvivel över invånarnas eget demokratiska styre och tvinga fram en ”återförening” med enväldet på fastlandet.

Samtidigt finns det Taiwanbor som drömmer om att en dag få uppleva den självständiga republiken Taiwan i stället för dagens gråzon gentemot Kina. Frågan aktualiserades när Taiwan blev världsmästare i baseboll.

Elva år i rad har Taiwan toppat listan som det mest utsatta området för utländsk desinformation. Men Taiwanborna går samman och bygger en ny folkrörelse av idel faktagranskare. Några är erfarna journalister, men stommen är frivilliga unga hackare som Joy Liao.

Henne träffar jag på Taiwan Factcheck Center i huvudstaden Taipei. Centret är en pionjär i rörelsen.

Tillsammans med två kamrater gick Joy Liao till final i det asiatiska mästerskapet för faktagranskare.

Hon är en vaken 20-åring som älskar bergsklättring på gym och pluggar datavetenskap och informationsteknik på Taiwans toppuniversitet.

Hon säger att Pekings återkommande militära provokationer kring ön gjorde henne ganska rädd i början, men ju fler de blir desto lugnare blir hon.

Vad skulle hon säga om det kom arbetslösa ungdomar från fastlandet och tog för sig av alla möjligheterna på Taiwan?

– Det kanske låter rasistiskt, men personligen skulle jag inte gilla att ha fastlandskineser omkring mig. Jag känner mig som taiwanes, inte kines. Vår generation vill behålla Taiwan som det är, vi vill inte gå ihop med Kina på något sätt. 

– Jag blir alltid upprörd av falska annonser eller konstiga rykten på sociala medier. Då går jag i gång och laddar upp mina avslöjanden. 

Den asiatiska lagtävlingen i faktagranskning, Youth Verification Challenge, samlade 1 103 gymnasie- och högskoleelever från Indonesien, Japan, Taiwan och Thailand.

Lag från Taiwan tog de tre första platserna. Joy Liao och hennes kamrater kom tvåa och tog gladeligt emot priset på 600 USA-dollar per person.

– En rolig fråga under finalen var när vi fick granska Googles AI-robot för chattar Gemini, säger Joy Liaos medtävlare Jasmine Ta. När Gemini försökte skapa en bild av en påve blev det en kvinna med asiatiskt utseende. Någon som ville se USA:s grundlagsfäder fick se en grupp män från ursprungsbefolkningen.

Uppgiften för de unga granskarna blev då att klura ut vilka nyhetsmedia som skulle bli först att reagera på Geminis snedsteg. Jasmine Ta kom då ihåg en tråd på Twitter där stora konservativa konton angrep Geminis bilder för att vara ”woke”, alltså överdrivet inkluderande och politiskt korrekta. Därför pekade Jasmine och Joy ut den konservativa tabloiden New York Post och fick poäng för det.

– Desinformation och politisk manipulation med hjälp av AI eller deep fake ökar enormt. Genom tävlingen har vi skaffat oss flera nya verktyg som vi samlat i en manual.”  

Samtidigt har fyra fristående grupper bildat Faktagranskarnas Allians för att kraftsamla resurserna med Taiwan Factcheck Center som draglok. Så här förklarar de: ”När det gäller falska nyheter och annan desinformation möter Taiwan unika utmaningar på grund av sitt geopolitiska läge och sin sociala dynamik.” 

De syftar på att Taiwan är en relativt liten ö med endast 24 miljoner invånare i skuggan av supermakten Kina vars regering vill sluka denna i praktiken självstyrande demokrati.

”Efter Rysslands invasion av Ukraina behöver det taiwanesiska civilsamhället kunna söka snabb och korrekt information vid kaos och ovisshet”, förklarar alliansen. De fyra grupperna har nu skapat ett ramverk för gemensam aktion i krislägen.  

Öns ekosystem för faktakontroll har växt lavinartat sedan 2015. Hur ta tag i falska nyheter som multipliceras ohejdat och oöverskådligt i olika chattgrupper?

Det händer ofta inom en familj eller släkt att de äldre gladeligt skickar vidare förvrängda nyheter medan de yngres faktakontroll samlas någon annanstans på nätet. Nu kan den nya alliansen erbjuda en chattbot som belyser de bådas skilda uppgifter.

Det globala cyberkriget

Journalisten Kong Delian är känd för sin pionjärinsats i det virtuella mediekriget kring Taiwan. Han ingick i en grupp från den undersökande taiwanesiska tidskriften Reporter som 2018 avslöjade en trollfabrik i Norra Makedonien.

Reporter (Baodao zhe), är den första oberoende frivilligorganisationen bland taiwanesiska medier.

Kong Delian tar emot i ett bås på tidskriftens anspråkslösa kontor i centrala Taipei. Han berättar om genombrottet i den lilla bergsstaden Veles i Norra Makedonien:

– Vi tog oss över gränsen och sökte upp adressen för en webbsajt som pumpat ut falska taiwanesiska nyheter till sociala mediekonton på vår ö. Lokalen var nästan tom men full av mobitelefoner och datorer.  

– Senare fick vi till ett videosamtal med chefen på trollfabriken. Han arbetade som ett registrerat företag med flera unga lokala medarbetare, ofta tonåringar som jobbade hemifrån. De utgick från utländska nyhetstexter och fyllde på med falska och häpnadsväckande uppgifter. Ju fler läsare som klickade desto mer betald reklam fick företaget.  

Chefen i Veles berättade att företaget också gjorde pengar på att sälja digitala kurser i hur du själv skapar innehåll i en trollfabrik. Staden kryllade av liknande företag, varav många stödde Donald Trump i valet 2016.

– Vi fann alltså rader av krassa affärsmän inriktade på det globala cyberkriget, berättar Kong Delian på Reporter. 

Han tror att både Kina och Ryssland var flitiga uppdragsgivare åt de offensiva hackare som ersatt stadens traditionella småindustri. Samtidigt noterar han att dagens tekniska utveckling gör att Kinas trollfabriker blir mera rörliga.

– På sistone har vi spårat en mängd kinesisk desinformation som rör Taiwan via länder i Sydostasien, berättar Kong Delian.  

Joy Liao och Kong Delian är två generationer av envisa taiwanesiska faktagranskare. Båda håller sig till en gyllene regel som Eve Chiu, chefredaktör på Taiwan Factcheck Center, formulerar för mig:

– Vi avslöjar bara fakta, vi blottlägger inte skribenterna eftersom Taiwan är en demokrati och människor har rätt till sina åsikter.  

”Vi gör mycket tillsammans med USA och Japan”

För att få en bild av hur cyberkrigets granskning ser ut på den statliga sidan söker jag upp Shen Ming-shih. Han är forskningsledare på Institute for Defense and National Security Research (INDRS) som huserar i en pampig regeringsbyggnad bland lummiga träd.

Han berättar att flera ministerier arbetar preventivt mot all desinformation. Under sin regeringstid fram till i fjol såg president Tsai Ingwen till att bygga ett uthålligt och resilient system i förvaltningen.

– Vi här på institutet har egen faktagranskning och vår regering har institut som samarbetar med motsvarande under USA-regeringen. Vi gör mycket tillsammans med USA och Japan, säger Shen Ming-shih. 

Intervjun drar ut på tiden och en EU-grupp väntar på honom – ett tecken på ett nymornat intresse för Taiwan hos europeiska politiker och akademiker. Ändå ägnar han extra tid för mig till att måla upp symbolvärdet i att Taiwan blivit världsmästare i baseboll.

Han får mig att lova söka upp videobilder från finalen mot Japan i Tokyo. Jag ska särskilt lägga märke till hur Taiwans lagkapten Chen Chieh-hsien firar efter sin avgörande insats. Han rusar nämligen fram till närmaste tevekamera och pekar på bröstet där tröjan visar CT som nationsbeteckning, det vill säga Chinese Taipei.

Beteckningen följer de olympiska regler som Kinas ledare tvingat fram för att visa att Taiwan i deras ögon egentligen är en del av Kina. Den unge lagkaptenen och hans generation vill se bara ”Taiwan” mitt på tröjorna och hoppas att ön ska utropa en egen republik.   

”Taiwan är som ett föräldralöst barn i världspolitiken, jag unnar verkligen taiwaneserna att bli världsmästare”, skrev en japansk tittare.  

Drömmen lever än

Ett par dagar före mötet med Shen Ming-shih träffade jag en man som sedan tio år försöker hålla liv i drömmen om Taiwan som en självständig stat. Varenda lördag och söndag eftermiddag kommer den pensionerade affärsmannen Richard Kuo och hans hustru med tre fanor för ”TIRA, Taiwan Independence Revolutionary Army”. De ställer sig vid skyskrapan Taipei 101, ett landmärke med just 101 våningar som manifesterar årtionden av exempellösa framgångar i tigerekonomin.

Platsen har utvecklats till ett ”speakers corner”. Under en period konkurrerade militanta grupper med öronbedövande högtalare. Gruppturister från Kinas fastland visste inte vad de skulle tro. Till och med lokala anhängare till Kinas kommunistiska parti (KKP) dök upp.

– Men de gav upp när vi hade bränt upp deras fana flera gånger, skrockar Richard Kuo. Idag är KKP:s falang förbjuden. Richard Kuos TIRA är nästan enda grupp kvar vid 101 – varken revolutionär eller militär trots namnet. De heta dispyterna utkämpas numera på nätet. 

Generellt har planerna hos olika aktörer att deklarera självständighet fått pyspunka. Ön är ju som sagt i praktiken redan en självstyrande demokrati med en stark ekonomi. En klar majoritet av medborgarna stöder status quo utan en formell frihetsförklaring.

Men när landslaget i baseboll fick en jubelparad på Taipeis gator hade spelarna satt på sig överdragströjor med enbart ordet ”Taiwan” på bröstet – ovanpå de förhatliga ”Chinese Taipei” matchtröjorna. Så drömmen lever än. 

***