Kyrkan kritisk mot Bayerns korstvång

Text: Jan Lewenhagen

Den 194 centimeter långe och 51 år gamle Markus Söder från Nürnberg valdes i mars till ny regeringschef i Bayern. Efter en långvarig intern strid inom partiet hade Söder nått sitt mål.

”Partiet” är förstås CSU (Kristligt sociala unionen), ett systerparti till Angela Merkels CDU och som bara finns i Bayern. Där har man å andra sidan dominerat politiken under hela efterkrigstiden.

En av Markus Söders första åtgärder som regeringschef var att driva en ny lag som ger polisen ökade befogenheter.

Den väckte ett visst rabalder.

Nästa drag från Söders sida var korsdekretet. Från och med i dag, fredagen den 1 juni, ska varje delstatsmyndighet ha ett kors synligt i entrén.

Söder har sagt att korset inte enbart är en religiös symbol, det uttrycker också ”vår egen kulturella identitet”.

Dekretet hade kanske inte vållat en sådan uppståndelse om det inte vore för att Bayern går till val i oktober och det allsmäktiga CSU:s ställning är hotad.

Foto: Christof Stache/AFP.

Precis som alla andra CSU-politiker är Markus Söder en stor beundrare av legenden Franz Josef Strauss, under flera decennier Bayerns starke man. Ett av Strauss mest berömda uttalanden var att till höger om CSU skulle det inte få finnas något demokratiskt valt parti.

Nu hotas CSU från höger av AfD (Alternativ för Tyskland). CSU fick nästan 50 procent av rösterna vid det förra valet, nu ligger opinionssiffrorna snarare runt 40 procent och den egna majoriteten är hotad.

Kritikerna kopplar samman Söders korsdekret med det förestående valet.

De högsta företrädarna för såväl den katolska som den protestantiska kyrkan i Tyskland har anklagat Söder för att på ett osmakligt sätt använda korset för sina egna politiska syften och den politiska oppositionen betvivlar att bestämmelsen håller för en prövning i författningsdomstolen.

Markus Söder kunde inte på egen hand kontrollera om myndigheterna efterlevde bestämmelsen på premiärdagen. På fredagen hade protestanten från Nürnberg nämligen privataudiens hos påven i Rom.