Lukasjenko och berättelsen om Belarus

Text:

Bild: TT

Den svartklädde presidenten ser sammanbiten ut när han kliver ut ur helikoptern. Runt bröstet har han sin skyddsväst, i handen ett gevär. Protesterna i Minsk mot den sittande presidenten Alksandr Lukasjenko fortsätter locka tusentals människor, men presidenten är mån om att bilden av en handlingskraftig och bestämd president kablas ut till landet och världen via hans egna kanaler.

Han har precis flugit in över en tom huvudstad. Inte en människa syns på marken. Det är konstigt, tidningar från hela världen har rapporterat om hundratusentals demonstranter på gatorna som kräver förändring och fria val.

I ett senare klipp möter han upp tungt beväpnade soldater och kravallpolis som mött upp demonstranterna på gatorna. Det ser ut som att han är på fronten, men enligt belarusiska reportrar och opposition är det tvärtom. Platsen ska förutom presidentens stab och poliserna vara helt öde och lugn. Av detta märks inget i klippet. Hårt friserad verklighet, en styrd informationsspridning. Formulär 1A vid oroligheter i en diktatur följs till punkt och pricka. Ett femtiotal nyhetssajter och hemsidor har redan blockerats av den sittande regimen.

Men den här gången biter det inte. Ändå fortsätter protesterna i Minsk. Lukasjenkos anhängare pratar om demonstranterna som understödda av utländska krafter och presidenten själv kallar dem för råttor. Oberoende medier på plats rapporterar om fredliga protester, samtidigt säger presidentens pressekreterare utan någon grund att folkmassan försökte storma presidentpalatset.

Flera vittnesmål har visat på förföljelse och våld mot oppositionella. Försvarsdepartementet kallar demonstranterna för fascister och hotar med våld. Oppositionens ledare Svjatlana Tsichanouskaja sitter i Litauen. Två av hennes lierade greps enligt BBC under måndagen och oppsitionen anklagar den sittande regimen för både tortyr och våldsamheter.

[caption id="attachment_644630" align="alignnone" width="1500"] En bild läckte under helgen med Lukasjenko och endast två av hans medarbetare.[/caption]

Men trots det hårda bemötandet, propagandan och en opposition utan tydliga högljudda ledare på plats i landet klarar inte Lukasjenkos regim att stävja protesterna. Tonläget från hans läger börjar bli alltmer desperat.

— Vi har redan haft val. Det kommer inte att bli några fler innan ni dödar mig, sa han vid ett tal framför sina sympatisörer förra veckan.

Ryska journalister var inbjudna till kampanjmötet. Lukasjenko har försökt vända sig till Putin och säger sig ha den ryske presidenten som stöd i vad Lukasjenko själv beskriver som anti-ryska strömningar bland demonstranterna, men hittills har det stora grannlandet inte lagt sig i konflikten. Utrikesminister Sergei Lavrov har visserligen sagt att demonstrationerna handlar om geopolitik och ”kampen om det postsovjetiska utrymmet”, men Lukasjenkos plan om att utmåla demonstranterna som ryskfientliga gick i baklås. Vissa av demonstranterna var snabba med att visa att presidenten talade osanning genom att vifta med rysk flagga under protesterna.

I veckan går protesterna i Belarus in på sin tredje vecka. Än ser ingen av sidorna ut att vika sig. Det återstår att se vem som orkar hålla ut längst.