Man gick till attack vid synagoga i Hamburg: »Skam för vårt land«

Text:

Bild: TT

– Varför händer det här om och om igen?

Den frågan ställer sig Ronald S Lauder, ordförande för Judiska världskongressen, efter söndagens dåd vid synagogan Hohe Weide i Hamburg. På eftermiddagen gick en man i militärkläder till angrepp med en hopfällbar spade mot en ung man som precis skulle gå in i synagogan. Offret, en 26-årig judisk student, skadades i huvudet och fick föras till sjukhus. Hans skador ska inte vara livshotande, rapporterar tyska Der Spiegel.

Gärningsmannen, en 29-årig tysk medborgare med rötter i Kazakstan, kunde gripas av poliser som fanns på plats, men motivet till attacken är än så länge okänt. Enligt uppgifter till flera tyska medier ska mannen ha uppträtt ”extremt förvirrat” och ha haft en lapp med ett hakkors i fickan.

Händelsen väcker mörka minnen av attacken mot synagogan i Halle för nästan ett år sedan. Den 9 oktober 2019 försökte en tungt beväpnad gärningsman skjuta och spränga sig in i synagogan där man firade högtiden Jom Kippur, men misslyckades, och sköt istället ihjäl en förbipasserande kvinna och en man på en kebabrestaurang. Då blev en robust trädörr symbol för bristerna i skyddet mot judiskt församlingsliv i Tyskland. Gärningsmannen upptäcktes på övervakningskameran när han närmade sig synagogan, och man hann låsa dörren.

– Han sköt flera gånger mot dörren och kastade också flera molotovcocktails eller granater för att ta sig in. Men dörren höll, Gud skyddade oss, sade synagogans föreståndare Max Privorozki till Spiegel efter attacken.

Men var var den polisiära övervakningen och hur kunde gärningsmannen inte ha upptäckts tidigare?, var frågor som många ställde sig då. Liknande tongångar kring hur den tyska polisen agerar mot antisemitism hörs även nu. Polis som fanns på plats för att övervaka synagogan i Hamburg kunde övermanna gärningsmannen först efter attacken, och han hade, vad man vet, inte tidigare dykt upp på polisens radar.

– Frågan är, har vi inte lärt oss något sedan Halle? Säger Shlomo Bistritzky, rabbin i Hamburg, till nyhetsbyrån DPA.

Organisationen ORD, Tysklands ortodoxa rabbinkonferens, beskriver Hamburgdådet som en ”förnyad chock för Tysklands judiska samfund”.

– Det är outhärdligt att uppleva hur hat och våld mot judar alltjämt utspelar sig på tyska gator, säger ORD:s ordförande Avichai Apel, och tillägger att politiker och samhället nu måste ta hårdare tag mot antisemitism.

– Mot hat och hot på nätet, mot högerextrema hetsare, mot nynazister och konspirationsteoretiker, och istället satsa mer på förebyggande åtgärder, bildning och att fostra civilkurage, säger han.

Samtidigt som det väcks krav på utökat skydd av judiska församlingar avslöjades nyligen flera fall av rasism inom den tyska polisen. I förbundslandet Nordrhein-Westfalen utreds 29 poliser för att i hemliga chattgrupper bland annat ha skickat bilder på Hitler och en fiktiv flykting i en gaskammare. Och i Berlin ska poliser i chattar ha jämfört muslimer med apor och flyktingar med våldtäktsmän och råttor.

 Tysklands justitieminister Christine Lambrecht lovar bättring efter Hamburgdådet.

– Hatet mot judinnor och judar är en skam för vårt land. 

– Vi måste möta hetsandet med ännu större beslutsamhet och stå upp ännu mer för dem som drabbas av hat och våld, säger hon.