Ny studie: Över 11 000 liv har räddats av renare luft under coronakrisen

Text: Redaktionen

Bild: TT

En ny studie från det Helsingforsbaserade centret för forskning för energi och ren luft (Crea) visar att över 11 000 dödsfall har undvikits i och med att luften i Europa blivit renare när länder stängts ner som svar på coronapandemin och luftföroreningarna minskat kraftigt. Huvudförfattaren till studien, Lauri Myllyvirta, jämför det med att alla i Europa skulle sluta röka i en månad.

– Effekterna är desamma eller större i många andra delar av världen, säger Myllyvirta.

Bil sprängd i Södertälje

Strax före klockan fem i natt fick polisen in flera samtal från boende i området kring Ronna i Södertälje om en detonation i stadsdelen. Enligt polisens presstalesperson Ola Österling ska det ha rört sig om en sprängladdning som applicerats på en bil. Bomb- och kriminaltekniker är tillkallade till den nu avspärrade platsen.

– Vi har förhört dem som ringt polisen, och ska påbörja dörrknackning nu på morgonen i takt med att dagen gryr, säger Ola Österling.

Ingen har rapporterats skadad och ingen har gripits, händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Trump: Kina gör allt för att jag ska förlora

USA:s president Donald Trump hävdar att Kina använder coronaviruset för att få honom att förlora mot Joe Biden i höstens presidentval. Trump ligger enligt några opinionsundersökningar efter Biden inför valet. En Reuters/Ipsos-undersökning som publicerades i veckan ger Biden 44 procent mot Trumps 40, något som Trump inte litar på.

– Jag tror inte på undersökningarna. Jag tror att människorna i det här landet är smarta. Och jag tror inte att de skulle välja en man som är inkompetent, säger han.

Nato-helikopter kraschade i Medelhavet

En militärhelikopter som deltog i en Natoövning har kraschat i medelhavet, rapporterar AP och SVT. Helikoptern utgick från en kanadensisk fregatt och försvann från radarn under onsdagskvällen. Under natten hittades en avliden person person tillsammans med delar av helikoptern i havet, och fem andra personer som ska ha färdats med helikoptern saknas fortfarande.

Debatt:

"Den svenska coronadebatten har missat det allra viktigaste: det fundamentala strategivalet. Svenska Folkhälsomyndigheten bestämde sig tidigt för ”bromsstrategin”. Andra länder har valt den mer ambitiösa ”hammaren och dansen”. Då få nåtts av smittan i stora delar av landet menar vi att ett byte av strategi skulle kunna rädda många liv", skriver fem forskare på DN Debatt.

"Flertalet länder skyddar företag som bedriver säkerhetskänslig eller samhällsviktig verksamhet. Det är inget konstigt eller aggressivt i det. Det hög tid att även Sverige får motsvarande möjlighet", skriver moderaterna Pål Jonsson, Jessika Roswall och Hans Wallmark på Expressen Debatt.

"Det är sant att vi inte vet hur alternativet ser ut. Men är det verkligen en ursäkt för att inte sätta stopp för något som vi med all säkerhet vet kommer att rasa ihop – med förödande konsekvenser? För om vi knappt kan kontrollera ett virus på rymmen, vad har vi då för makt över ett skenande klimatsystem?", skriver Mikael Sundström, ordförande i Jordens Vänner/Friends of the Earth Sweden, på Aftonbladet Debatt.