Österrikes vaccinplikt kan falla

Kravet har funnits i någon vecka. Nu kan Österrike – som var först i EU med att införa vaccinplikt – också bli först med att skrota sprutkravet.

Text:

Bild: Vadim Ghirda/AP

Som Fokus tidigare har rapporterat var Österrike första land i EU att införa vaccinplikt mot coronaviruset. I slutet av januari röstade landets parlament om frågan, och i början av februari trädde vaccinkravet i kraft. Den som är över 18 år och som inte vaccinerar sig mot covid-19 riskerar böter på upp till 6 000 kronor i kvartalet. På måndagen började de första kravbreven att gå ut till ovaccinerade.

Vaccinplikten har mötts av högljudda protester och kritik mot att regeringen gör ingrepp på de personliga fri- och rättigheterna. Österrikes förbundskansler Karl Nehammer har dock försäkrat att vaccinplikten inte handlar om att diskriminera ovaccinerade. Regeringen har motiverat vaccinkravet med att man inte vill gå från lockdown till lockdown, och att det handlar om att rusta landet inför en ny eventuell våg av coronaviruset i höst. 

Samtidigt som Österrike infört vaccinplikt har flera andra europeiska länder valt en motsatt väg. Omikronvarianten av coronaviruset har visat sig ge mildare symtom jämfört med de tidigare varianterna, även om smittspridningen har skjutit i höjden ligger antalet som intensivvårdas stabilt. Sverige har meddelat att covid-19 inte längre kommer att klassas som en samhällsfarlig sjukdom och slopade nyligen mestadelen av pandemirestriktionerna. Danmark och Norge har valt att öppna upp samhällena igen. Nu flaggar Österrikes kansler för att vaccinplikten kanske inte blir så långvarig som man tidigare trott.

I en intervju med Kronen Zeitung säger kansler Karl Nehammer att en kommission bestående av jurister och doktorer ständigt analyserar om vaccinplikten är ett ”rättmätigt medel”. Enligt Nehammer kommer vaccinkravet att bestå om experterna rekommenderar det. Om de kommer fram till något annat är regeringen öppen för förändring, svarar han på en direkt fråga om vaccinplikten snart kan vara historia.

– Om experterna bedömer det så och föreslår det för regeringen, så ja. Meningen med lagen var aldrig att det skulle bli en tvångsåtgärd, utan att vara det rätta svaret vid den rätta tidpunkten beroende på virusets dödlighet, säger han till tidningen.

Själv hoppas Karl Nehammer att vaccinplikten inte behövs i höst. 

– Det hoppas hela Österrike. Det vore det bästa som kunde hända.

Att hänvisa till kommissionen av experter utgör ett lägligt kryphål för kanslern. Än så länge har vaccinplikten inte lett till någon direkt anstormning till landets vaccincentraler, visar officiell statistik. Enligt bedömare är det inte heller experterna som Österrikes regering tenderar att lyssna på. Snarare är det det politiska trycket från landets delstater.

I år väntar delstatsval i delstaterna Tirol och Burgenland. Dessutom ett presidentval under hösten. Nehammers parti ÖVP är satt under hård press efter att den tidigare partiledaren och konservativa underbarnet Sebastian Kurz tvingades avgå efter en korruptionsskandal. Och hans efterträdare Alexander Schallenberg hann bara sitta två månader på posten. En regering som förlorade inte bara en, utan två, ledare under 2021 har inte råd att förlora folkets gunst genom att hålla fast vid en omstridd vaccinplikt när resten av Europa öppnar upp.

***

Vill du ha Sveriges bästa nyhetsmagasin i brevlådan eller enbart digitalt? Här tecknar du din prenumeration.