Ananas som smakar frihet

När Kina drar åt tumskruvarna svarar Japan med att köpa tonvis av »frihetsananas« av Taiwan.

Text:

Bild: TT

När Gud stänger en dörr öppnar han ett fönster, brukar det sägas. Kanske är det ett fönster som precis har öppnats för Taiwans räkning i en eskalerande fruktkonflikt.

Taiwan är i praktiken en självständig stat, men Peking ser ön som en del av Kina. Xi Jinping har sagt att Taiwan ska införlivas i Folkrepubliken, och att självständighet bara för med sig »svårigheter«. Den 1 mars fick Taiwan känna av svårigheterna när Kina stoppade all import av ananas från ön i Stilla havet. Peking förklarar importförbudet med att man vill hindra skadedjur och sjukdomar från att ta sig in i landet, men enligt bedömare handlar det om repressalier för att Taiwan vägrar rätta sig i ledet. Australien har tidigare utsatts för liknande påtryckningar med bland annat strafftullar på vin.

Taiwan producerar omkring 420 000 ton ananas varje år. Förra året exporterade man 45 000 ton, varav 95 procent gick till Kina. När den dörren nu är stängd har i stället ett fönster öppnats i form av Japan, som förbokat över 10 000 ton ananas. Förra året seglade Japan upp som den näst största importören av taiwanesisk ananas, och det ser ut som att man nu kan knipa förstaplatsen. Draget kan ses som ett svar på det stöd Taiwan gav åt Japan efter Fukushimakatastrofen.

Taiwans regering har startat en kampanj för att få fler länder att följa Japans exempel. President Tsai Ing-wen stoltserar på Twitter med frukten och uppmanar konsumenter att köpa »freedom pineapples«.

Det ser ut att ha fått effekt, åtminstone på den inhemska marknaden. Taiwanesiska restauranger försöker trumfa varandra i kreativa sätt att använda ananas i maträtter, och stekt ris med ananas erbjuds på allt fler håll, rapporterar lokala medier.

Om Sverige svarar på uppmaningen återstår att se, men kanske väntar ett uppsving för ananasringar på burk. Eller varför inte hawaii-pizza?