Ryssland vill strypa ansedd människorättsorganisation

Memorial, som uppmärksammar politiska fångar i dagens Ryssland och dokumenterar Sovjetunionens gulagsystem, kan tvingas läggas ner av myndigheterna.

Text: Ola Westerberg

Bild: Alexander Nemenov/AFP

Två domstolar tar i veckan upp anklagelser om rättfärdigande av terrorism och brott mot den ökända lagen om ”utländska agenter”.

– Det är förstås ett politiskt beslut någonstans från ovan att upplösa oss. Det är ett slag mot alla intresseorganisationer och en väldigt allvarlig alarmklocka för dem, sade Memorials styrelseledamot Oleg Orlov till Reuters när inställelsen till domstol blev känd.

Orlov var chockad, men förstås inte förvånad med tanke på hur oliktänkande förföljs alltmer i president Vladimir Putins Ryssland. En aktuell parallell är den oberoende tidningen Novaja Gazeta, också agentstämplad, vars chefredaktör Dmitrij Muratov den 10 december ska ta emot Nobels fredspris. Även Memorial har ofta tippats få priset.

Även om organisationens fall inte är unikt ses dess öde som ett avgörande ögonblick för oliktänkande i landet.

Memorial är Rysslands äldsta människorättsorganisation. Den bildades vid Sovjetunionens fall i början av 1990-talet när president Michail Gorbatjov förkunnade sitt budskap om glasnost, öppenhet. Organisationen dokumenterar inte minst vad som hände med miljontals fångar i de ökända straffkolonierna, gulag, under Stalineran på 1920–1950-talet. 

Men Memorial uppmärksammar också dagens förtryck. Nyligen rapporterade organisationen att det nu finns 419 dokumenterade politiska fångar i Ryssland, mer än dubbelt så många som under Sovjettidens slutfas och nästan tio gånger fler än 2015 när man gjorde sin första sammanställning. Bland dem finns oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, men inte minst många företrädare för Jehovas vittnen, som av myndigheterna ses som en terrororganisation. Därav terroranklagelsen som nu ska prövas av en tingsrätt i Moskva.

Memorial är även känt för att ha avslöjat övergrepp under krigen i Tjetjenien och har engagerat sig i omkring 1 500 fall i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Europarådet, som domstolen utgör en del av, fördömer anklagelserna mot Memorial. Att stoppa organisationen ”vore ett ytterligare förödande slag mot det civilsamhälle som är en hörnsten i alla demokratier”, har Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić sagt.

Kreml hävdar att agentlagen behövs för att ryssar ska ha rätt att veta när oberoende organisationer, medier och andra får finansiering från utlandet för att ägna sig åt vad som påstås vara politiska aktiviteter.

Företrädare för Memorial säger att dess utspridda verksamhet och lösa struktur gör organisationen svårt att stoppa.

– Vi kommer att jobba från våra lägenheter tills de fängslar oss. Men naturligtvis kommer vårt arbete verkligen att bli mycket, mycket svårare, säger styrelseledamoten Oleg Orlov.