Sju dagar: 24 februari – 2 mars

Text: Fokus Redaktion

24/2 LÖFVENS VÅRDLÖFTEN

När statsminister Stefan Löfven talade på partiets valkonferens i Solna lovade han förstärkningar i sjukvården och pekade lag och ordning, integration och välfärden som huvudfrågor för partiet.

24/2 FLER ANMÄLDA KRIGSBROTT

I fjol gjordes 79 anmälningar om misstänkta krigsbrott, vilket är nästan en fördubbling på två år, rapporterade Dagens Nyheter. Ökningen beror på att Migrationsverket satsat på särskild utbildning av handläggare.

25/2 CIVILA KAN BLI POLISER

De senaste sex åren har antalet poliser på gatorna minskat med 17 procent justerat mot folkmängden. Justitieminister Morgan Johansson (S) föreslog i en intervju att civilanställda ska fylla luckorna under tiden som nya poliser utbildas.

25/2 SKOLKANDE PROFESSORER

Två professorer på Kungliga tekniska högskolan (KTH) hade inte kommit till jobbet på sju månader, utan arbetat på universitet i USA. KTH anmälde bägge till Statens ansvarsnämnd med begäran om avskedning.

26/2 LÖFVEN ÅKTE AV

I samband med kraftigt snöoväder var statsminister Stefan Löfven med om en mindre olycka på E4 mellan Stockholm och Uppsala. Statsministern, som kördes av Säpo, klarade sig helt oskadd.

26/2 SKOTT MOT POLISHUS

Misstänkta skotthål upptäcktes i fönsterrutor på en lokalpolisstation i Södertälje. Polisen rubricerade händelsen som grovt vapenbrott och skadegörelse.

27/2 ARBOGAMORDEN

Johanna Möller friades i hovrätten från anklagelserna om anstiftan till mord på sin make men dömdes till livstid för mordet på sin pappa och mordförsöket på mamman i det uppmärksammade morden i Arboga. Mohammad Rajabis straff, 14 års fängelse, fastställdes av hovrätten.

28/2 UD LOVAR BÄTTRING

Utrikesdepartementet satsar på utbildning, städdagar och goda exempel för att bli bättre på att leva upp till grundlagen och allmänhetens rätt till insyn, uppgav UD i ett pressmeddelande.

28/2 TALMANNEN FRIAS

Inga belägg för att talman Urban Ahlin ska ha diskriminerat eller sexuellt trakasserat medarbetare, slogs fast av riksdagsförvaltningens utredning.

28/2 NY SÄPO-CHEF

Klas Friberg, regionpolischef för region Väst, utnämndes till ny chef för Säkerhetspolisen. Han tillträdde 1 mars.

1/3 HYRPERSONAL ÖKAR

Förra året lade landstingen 5,2 miljarder kronor på inhyrda läkare och sjuksköterskor. Det kan jämföras med 4,6 miljarder kronor 2016 — en ökning med 13 procent. Oroande utveckling, ansåg finansminister Magdalena Andersson (S).

1/3 FÖRSLAG OM URANFÖRBUD

Regeringen föreslog förbud om att bryta uran samt förbud av bearbetning eller anrikning av uran. Regeringen inlämnade en lagrådsremiss där de två lagändringarna i miljöbalken föreslås.

2/3 S VILL HA C

Näringsminister Mikael Damberg (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad sträckte ut en hand till Centerpartiet med invit om samarbete. I en debattartikel skrev man att »blocköverskridande alternativ måste kunna prövas«.

2/3 TVÅ DIAGNOSER BLIR FEM

Det finns fem olika typer av diabetes, istället för två som för närvarande är erkända. Det slogs fast i en ny studie gjord av forskare vid Lunds universitet, som menade att behandlingar därmed kan förbättras.

Internationellt

24/2 VAPENVILA I SYRIEN

FN:s säkerhetsråd antog enhälligt den resolution om 30-dagars humanitär vapenvila i Syrien som lades fram av Sverige och Kuwait.

25/2 HATGRUPPER VÄXER

Antalet hatgrupper i USA ökade under president Donald Trumps första år i Vita huset. Nynazister och svarta nationalistgrupper hör till dem som vuxit mest, enligt en ny rapport.

25/2 KINA LYFTER TIDSBEGRÄNSNING

Presidenten i Kina ska kunna behålla posten på obestämd tid. Det föreslog Kommunistpartiets centralkommitté som därmed vill ändra landets grundlag.

26/2 HÅRDARE GETTOSTRAFF

Vissa typer av brott ska straffas dubbelt upp i utsatta områden i Danmark. Det är en del av regeringens kommande »gettopaket«, uppgav justitieminister Søren Pape Poulsen.

26/2 MÖRDAD JOURNALIST

En slovakisk journalist påträffades ihjälskjuten i sitt hem. Han hade tidigare granskat kopplingar mellan slovakiska politiker och affärsmän med misstänkta band till syditalienska maffian 'Ndranghetan.

26/2 MALISTYRKAN UTSATT

Den svenska FN-styrkan i Mali utsattes för en hemmagjord vägbomb. Ingen person skadades, däremot ett fordon. Första gången svensk personal i Mali utsattes för något sådant, uppgav Försvarsmakten.

27/2 DEMOKRATIN FÅR VÄNTA

Demokratiseringen i Thailand sköts upp igen. Tidigare fanns löften om val i november i år, men juntaledaren Prayuth Chan-O-Cha uppgav att valen ska hållas senast i februari 2019.

1/3 AVSTÅR KANDIDATUR

Kataloniens expresident Carles Puigdemont gav upp sin presidentkandidatur för den nordöstra självstyrande regionen i Spanien.

1/3 FREDSAVTAL I FARA

Fredsavtalet mellan den tidigare gerillan Farc och den colombianska regeringen är i fara, uppgav Farcledaren och presidentkandidaten, Rodrigo Londoño, som förklarade att han hindras från att kampanja fritt inför presidentvalet i maj.

2/3 STÅLTULLAR PÅ GÅNG

USA:s president Donald Trump vill gynna den amerikanska stålindustrin. I nästa vecka planeras införande av tullavgifter för importerat stål och aluminium.

2/3 LÖFVENS NÄRINGSLIVSDELEGATION

Inför statsminister Stefan Löfven samtal i Vita huset med president Donald Trump i nästa vecka får en tung näringslivsdelegation följa med, bland andra Marcus Wallenberg, ordförande för Saab, Investors ordförande Jacob Wallenberg, Saabs vd Håkan Buskhe, och Ericssons vd Börje Ekholm.

Sju dagar är sammanställd av Emanuel Sidea.