Svep: Hela Italien sätts i karantän – offentliga sammankomster förbjudna

Text: Redaktionen

Situationen med coronaviruset i Italien har utvecklats, och nu sätts hela landet i karantän i ett försök att minska spridningen, rapporterar TT. Bland annat sätts vägspärrar upp, samtliga skolor och universitet i landet hålls stängda och alla offentliga sammankomster förbjuds.

– Vad man försöker att göra är att se till att antalet nya fall minskar så att vårdinrättningar inte blir överfulla, säger Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid Johns Hopkins University i amerikanska Baltimore.

Kraftig explosion i Vasastan

Under natten inträffade en kraftig explosion vid ett flerbostadshus med fastigheter i bottenplanet på Vasastan i centrala Stockholm. Flera fönsterrutor i den drabbade fastigheten och i kringliggande byggnader är trasiga, men ingen person uppges vara skadad. Flera kvarter kring platsen har spärrats av, och polisen rubricerar händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Asylsökande vänder sig till andra länder – skickas tillbaka

Ett ökande antal asylsökande i Sverige testar att söka asyl i andra EU-länder i stället – och blir tillbakaskickade till Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot. En anledning till detta tros vara de långa handläggningstider vi haft, då många lämnat landet med en aktiv ansökan i Sverige. Förra året var det cirka 6500 ärenden som skickades tillbaka till Sverige.

Majoritet av coronasmittade i Kina friska

Av de 80 000 personer som smittats av sjukdomen i Kina är fler än 70 procent nu friska, och många av de tillfälliga sjukhus som sattes upp i Wuhan har kunnat stänga. Samtidigt varnar Världshälsoorganisationen WHO att viruset kan bli en pandemi, men WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger till TT att det skulle vara den första pandemin i historien som kan kontrolleras.

Debatt:

"Sverige måste återupprätta en fungerande krishantering och samordning mellan myndigheter. Även ansvarsutkrävande av politiker och tjänstemän behöver återställas", skriver Jens Stilhoff Sörensen, docent och lektor, på SvD Debatt.

"Vi står inför mänsklighetens största kris någonsin. Politiker från alla läger har i flera år talat sig varma om klimatsatsningar – men det är nu det gäller. Varje investerad krona i den fossila industrin är en krona investerad i klimatkrisen. Det är dags att bekänna färg och avveckla oljebolagen", skriver David Ling, språkrör för Grön Ungdom, på Expressen Debatt.

"Sverige har satt i system att undanhålla nyutbildade läkare AT-tjänstgöring. Samtidigt lägger sjukvården miljarder på att hyra in specialistläkare.Att skapa antalet AT-platser som krävs skulle kosta en promille av den årliga nettokostnaden för hälso- och sjukvården. Det är en fråga om nationell säkerhet", skriver ekonomen och AT-läkaren Jingcheng Zhao på DN Debatt.