Svepet: Goda resultat när IS-återvändare söker stöd i Angered 

Text: Redaktionen

Bild: TT

Hälften av de omkring 30 personer i Göteborgsstadsdelen Angered som lämnat terrororganisationen IS har sökt stöd i stadens avhopparverksamhet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De som söker stöd kontrolleras först av polis för att se om de ska lagföras för något brott eller inte, men polisens allmänna bedömning är att de flesta inte utgör något hot.

Andreas Wetterberg, koordinator på stadsdelens trygghetssamordning säger till radion att det är nödvändigt att samhället ställer upp med insatser för IS-återvändare eftersom man annars riskerar terrordåd eller att människor som lämnat terrorgruppen far illa.

Omkring hälften av IS-återvändarna har erbjudits stöd i Angereds avhopparverksamhet.

Källor: Sverige nobbade förslag om EU-rabatt

Sverige förkastade i natt ett förslag om EU-rabatt, uppger källor till Direkt. Svenska regeringen anser att den rabatt som erbjöds på den svenska EU-avgiften var alldeles för låg, rapporterar Omni Ekonomi.

EU ska försöka enas om en budget för åren 2021 till 2027 efter att Storbritannien  lämnade samarbetsorganisationen i månadsskiftet.

Analys efter terrordådet i Hanau: Högerextremismen växer

Dödsskjutningarna i tyska Hanau utreds som ett högerextremt terrordåd och allt tyder på att gärningsmannen hade allvarliga mentala problem, skriver Olle Lönneaus på Sydsvenskan. Häromdagen greps flera män i Tyskland misstänkta för att ha bildat en högerextremterrorcell. Men det vanligaste mönstret bakom dåd som det i Hanau är att gärningsmännen är ”ensamvargar” som inspirerats av rasistisk propaganda på nätet – i stil med Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Philip Manshaus, menar Lönneaus.

Källor: Därför sparkade Trump underrättelsechef

I ett möte bakom stängda dörrar informerades demokratiska amerikanska politiker om ryska planer att blanda sig i både demokraternas primärval och valet i höst för att få Donald Trump omvald, enligt källor till New York Times.

Medlemmarna i demokraternas kommitté för inrikes säkerhet i representanthuset fick informationen den 13 februari. Trump  blev upprörd enligt New York Times upprörd för att demokraten Adam Schiff,ordförande i kommittén, kan komma att använda informationen mot Trump. Nyheten kommer dagen efter att Trump meddelat att han sparkar underrättelsechefen Joseph Maguire och enligt New York Times låg briefingen om Ryssland bakom beslutet.

V siktar på att bli 20 procentparti med ny strategi

Vänsterpartiet ska inte längre vara ett stödben till S. I stället ska man nå 20 procent och bli den breda kraften till vänster, enligt partiets nya strategidokument, skriver DN.

En stor utmaning är de traditionellt röda bruksorter där SD i dag hittar stort stöd.

– Manliga bilförare på landsbygden ska inte vara fiender till Vänsterpartiet, de ska vara medlemmar, säger framtidskommissionens Ida Gabrielsson till DN.

Ambitionen att öppna upp för bredare väljargrupper finns även i förslaget till nytt partiprogram.

Iran går till parlamentsval efter turbulenta månader

Tidigt på fredagsmorgonen öppnade vallokalerna i Iran som i  dag går till parlamentsval,.

De senaste månaderna har präglats av en stor turbulens i landet och valdeltagandet väntas bli lågt, rapporterar Omni.

Landets ledning verkar oroad över det stora allmänna missnöjet, och vädjar till befolkningen att gå till valurnorna på fredagen.

– Vänd inte valet ryggen. Låt oss ha ett högt deltagande, sa president Hassan Rohani under januari.

DEBATT

Tingsrättsdomen som friade fondbolaget Allra kan tolkas som att fondbolag kan tillgodogöra sig medel från spararna vid sidan av fondavgifterna, skriver  Daniel Barr på Pensionsmyndigheten på DN Debatt.

Svenska Dagbladets debattsida skriver centerpartisten Isak Kupersmidt att borgerligheten måste döda sina darlings om  den liberala högern ska vara relevant i framtiden.

I Expressen redogör Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen för vilket samhällsproblem hemlöshet är och kräver ett politiskt uppvaknande för att ta itu med problemet.