Svepet: Löfven beklagar att Sverige misslyckats skydda de äldre

Text: Redaktionen

Bild: TT

Löfven: Ett misslyckande att vi inte lyckats skydda de äldre

Det är ett misslyckande att Sverige inte har lyckats skydda de äldre, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Sydsvenskan. Den socialdemokratiske partiledaren beklagar att smittan tagit sig in på äldreboenden och säger ”vi hade velat se ett helt annat resultat”.

Löfven försvarar samtidigt den svenska coronastrategin, däribland att skolor inte har stängts.

– Vi har ju inte sett att spridningen på skolorna varit något stort problem. Ingen har kunnat visa det. Så där menar jag att vi gjorde rätt, säger Löfven.

Statsministern vill rivstarta Sverige när coronapandemin klingar av.
– Vi förbereder oss för att kickstarta landet så snabbt som möjligt, säger statsministern.

Parterna överens – inget spårvagnsstopp i Göteborg

Det blir inget skyddsstopp av spårvagnstrafiken i Göteborg, rapporterar P4 Göteborg.

Kommunal och Göteborgs spårvägar har efter förhandlingar i natt kommit överens om att införa fler åtgärder för att skydda chaufförerna från att smittas av coronaviruset, vilket innebär att konflikten är löst. Bland annat kommer nu dörrarna längst fram att stängas av.

Stoppet i trafiken skulle ha inträffat vid klockan 15 på onsdagen.

Tegnell fasar för samlingar om allsvenskan rullar i gång

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten hoppas kunna ge besked under nästa vecka om hur det blir med elitfotbollen framöver, säger Tegnell till SVT Sport.

För att man ska kunna ge ett besked krävs att flera frågetecken rätas ut, bland annat vad gäller oro för att supportrar kan komma att samlas på sportbarer eller utanför arenor. För att det ska undvikas behöver klubbarna prata med sina supporterföreningar, säger han.

– Man måste även där vara överens om att de här matcherna måste man kanske sitta hemma i soffan och titta på.

Kan ta veckor innan LKAB är i full gång

Efter det kraftiga skalvet som drabbade LKAB:s gruva i Kiruna kan det ta flera veckor innan produktionen är i full gång, skriver DI.

– Det är svårt att bedöma med tanke på att vi inte kunnat besiktiga hela gruvan ännu, och av den anledningen kan vi inte säga exakt när vi är i full produktion, säger LKAB:s tillförordnade presschef Fredrik Björkenwall till tidningen.

När de 300 arbetarna återvände till gruvan på måndagen visade sig att skalvet orsakat kraftiga skador. Innan större kontroller kan genomföras måste berget ”vila” från den höga seismiska aktiviteten.

UTRIKES

Macron förlorar majoritet

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans parti LREM förorade på tisdagen sin majoritet i landets parlament, rapporterar The Local och flera andra medier.

Ett 20-tal parlamentsledamöter har valt att lämna partiet och bilda en ny grupp tillsammans med drygt 30 ledamöter från andra partier.

Det nya partiet har fått namnet ”Ekologi, demokrati, solidaritet” och blir parlamentets nionde. I ett uttalande säger man att man varken kommer att sluta upp bakom regeringen eller oppositionen.

Brasilien prövar klorokin på fler patienter

rasilien ska utöka användningen av malarialäkemedlet klorokin, rapporterar BBC.

Beskedet kommer trots att det inte finns något vetenskapliga bevis för att det skyddar mot coronaviruset eller är effektivt som behandlingsmetod mot covid-19.

Enligt Brasiliens beslut ska klorokin inte längre enbart sättas in i fall med svårt sjuka patienter. Det är bara några dagar sedan som Brasiliens hälsominister Nelson Teich avgick, enligt uppgift eftersom han kände press att godkänna de nya riktlinjerna. Han har bland annat varit kritisk till linjen om klorokin.

Experter har varnat för negativa, och rent av farliga, effekter av klorokin och det likartade hydroxiklorokin för vissa personer.

Hundratusentals elever får gå till skolan i Sydkorea

Hundratusentals elever i Sydkorea återvänder till skolbänken i dag, rapporterar AFP.

Landets skolor öppnar efter att ha hållit stängt i drygt två månader på grund av coronaviruset.

Eleverna fick köa för att kontrollera kroppstemperaturen och tvätta händerna, och väl inne i skolorna möttes de av leende lärare och en och annan armbågshälsning, enligt nyhetsbyrån.

– Jag är väldigt glad att få träffa mina vänner igen, säger Oh Chang-hwa på Kyungbock High School i Seoul.

Till att börja med är det 440 000 avgångselever som ska ta examen inför universitetet som återvänder. De kommande veckorna återvänder allt fler elever.