Svepet: Vänsterpartiet vill att sexköp ska leda till fängelsestraff

Text: Redaktionen

Bild: TT

Vänsterpartiet vill att den som köper sexuella tjänster ska dömas till hårdare straff, istället för böter ska det leda till fängelse. Frågan diskuteras just nu i justitieutskottet och i det sammanhanget har Vänsterpartiet i en motion fört fram att även den som köper sex av vuxna ska få strängare straff. Möjligheten att dömas till böter ska avskaffas, anser den rättspolitiska talespersonen Linda Westerlund Snecker, skriver SR Ekot.

Granskar avslöjande om isolerad familj

I början av juni avslöjade HD/Sydsvenskan att fem barn i Skåne hållits hemma från skolan och isolerad från all mänsklig kontakt utanför familjen. Fyra av barnen omhändertogs akut i augusti förra året, då de var mellan 4 och 16 år. Det femte syskonet var 18 år gammalt och myndigt och fick därmed stanna hos föräldrarna. I dag presenterar kommunens externa utredare, den tidigare generaldirektören för Försäkringskassan Ann-Marie Begler, sin granskning av bristerna i hanteringen. Skolinspektionen utreder också händelsen.

UTRIKES

New York Times skriver att flera nyckelord från samtalet mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var utelämnade i transkriberingen som släpptes i september. Uppgifterna kommer efter att Trumps topprådgivare, överstelöjtnanten Alexander Vindman vittnat i utredningen om riksrätt.

Erkänner massmord

USA:s representanthus erkänner massmorden på armenier och andra kristna i Osmanska riket som folkmord, skriver Reuters Resolutionen, är symbolisk och antogs med röstsiffrorna 405 för och 11 emot. Turkiet har länge förnekat att det rört sig om ett folkmord och resolutionen väcker starka reaktioner i Turkiet: "Detta skamliga beslut av dem som exploaterar historien politiskt är betydelselöst för vår regering och vårt folk", skriver utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Omkring 1,5 miljoner människor dödades i folkmordet som inleddes 1915.

DEBATT

Varje familj är unik med egna önskemål, förutsättningar och behov. Staten ska därför inte pressa in alla familjer i samma mall. Nej, vi vill ha en helt fri föräldraförsäkring – utan kvotering. Detta är också vad en överväldigande majoritet – 76 procent – av de tillfrågade säger när de får frågan om det är föräldrarna eller riksdagen som ska besluta om hur föräldradagarna ska fördelas (Sifo 2018). Priset för kvoteringen kan bli högt, skriver Pia Steensland, riksdagsledamot för kristdemokraterna på SvD Debatt.

Arbetsförmedlingen ska i enlighet med januariavtalet reformeras i grunden. Men det ska göras ordnat. Därför tillför regeringen nu medel för att bromsa den drastiska neddragning av resurserna som M/KD-budgeten innebar. Vi vill också utreda om kommunerna kan agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen, skriver arbetsmarknadminister Eva Nordmark (S) på DN Debatt.

Stockholm Handelskammare är den enda i södra Sverige som motsätter sig snabbtåg. Men Handelskammarens resonemang är fulla av felslut och man bortser från rapporter som räknar med en återbetalningstid på tio år eller mindre, skriver SJ:s vd Crister Fritzson på DI Debatt.