Synas i sömmar

Text: Heidi Hakala

Det var en kylig dag i november 2010. I Élyséepalatset i Paris satt Michel Platini, ordförande för det europeiska fotbollsförbundet Uefa, och dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy till bords med Qatars premiärminister och kronprins.

Kanske åt de coq au vin med pain blanc, höjde sina glas och skålade i bourgognevin. Veckan därpå gav Platini sin röst till Qatar i den omröstning som gav landet fotbolls-VM för herrar 2022. Kort därefter blev Platinis son chef för ett Qatarägt företag som säljer sportutrustning.

Mötet ovan har åter kommit på tapeten efter det reportage som den brittiska tidningen Sunday Times publicerade den 1 juni. Artikeln baseras på en stor mängd hemliga dokument som enligt tidningen visar att den qatariska affärsmannen Mohamed bin Hammam, tidigare ordförande i det asiatiska fotbollsförbundet, ska ha hjälpt till att köpa VM åt sitt land.

Enligt tidningen ska han inför omröstningen 2010 ha arrangerat en rad möten mellan den qatariska kungafamiljen och åtminstone sju högt stående Fifa-ledamöter, bland dem presidenten Sepp Blatter själv. bin Hammam ska också ha erbjudit jobb till Fifa-makthavares familjemedlemmar och slutit ett avtal med Thailand om att landet fick köpa billig naturgas från Qatar i utbyte mot en röst. bin Hamman förnekar anklagelserna.

Det är inte första gången liknande misstankar riktas mot Qatar. Redan 2011 hävdade till exempel den brittiske parlamentsledamoten Damian Collins att två Fifa-ledamöter skulle ha tagit emot mutor på cirka 10 miljoner kronor var.

Tidigare har skandalen främst involverat afrikanska och karibiska länder. Men med Sunday Times avslöjande dras också Europa in i härvan. Enligt tidningen ska Michel Platini till exempel ha träffat bin Hammam kort före mötet med Sarkozy.

Representanter för Qatars ansökningskommitté har bestämt förnekat att bin Hamman haft något att göra med processen. Men uppgifterna verkar tillräckligt trovärdiga för att omvärlden ska reagera.

Omedelbart efter avslöjandena krävde fotbollsförbunden i Japan och Australien, som båda ville ha VM 2022, att urvalsprocessen görs om helt.

I måndags krävde Fifas huvudsponsorer, Coca-Cola, Visa, Adidas och Sony, en grundlig utredning. De har tidigare tigit när liknande anklagelser rests.

Fifa-presidenten Sepp Blatter reagerade på ett något oväntat sätt.

– Kritiken grundar sig i diskriminering och rasism, sa han på tisdagen.

Samma dag krävde flera högt placerade personer i den internationella fotbollsvärlden Blatters avgång.

Det är inte första gången anklagelser om korruption riktas mot Fifa och dess ledning. Hittills har allt runnit av ledningen och Blatter själv. Frågan är om det blir annorlunda den här gången.

– Fotbolls-VM är en oerhört stor ekonomisk fråga. Ett beslut som fattats på basis av mutor kan knappast någon acceptera, säger Lars-Åke Lagrell, tidigare ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Härvan utreds nu av Fifas egen man Michael Garcia, som ska presentera resultatet i juli. Men den interna granskningen döms ut som otrovärdig av flera bedömare. Bland dem Sami Kolamo, forskare vid Tammerfors universitet i Finland, som i sin doktorsavhandling har granskat Fifa och maktspelet i kulisserna.

– Fifa granskas enbart av sig själv. Därför kommer inte ett knyst av det som Garcia tar fram att läcka ut i offentligheten innan det gått via Sepp Blatter, säger han.

Kritiken riktar sig mot att Garcia i sin utredning inte kommer att beakta de mejl som Sunday Times läckt ut.

I nättidningen Huffington Post gav parlamentsledamoten Damian Collins sin prognos: Garcia kommer att konstatera att misstänkta betalningar gjorts, men att det inte går att bevisa att de skett i utbyte mot röster. Det är bara om förbundet pressas ordentligt utifrån, av sponsorer, medier, fans och politiker, som en förändring kan ske, slår han fast.

Enligt Sami Kolamo är Fifa långtifrån ointresserat av sin profil och kan påverkas av opinionen.

– Om bevisen stämmer är det möjligt att Qatar måste avstå VM.

Läs mer: 
Klassresan