Stål, Oscar och kärnvapen

Text: Redaktionen

Bild: TT

INRIKES 

2/3 REKTOR MED RÄTT ATT LEKA
Förskolans chefer ska få yrkeslegitimation och bli rektorer och fritidspedagoger.

– Det krävs ett pedagogiskt ledarskap oavsett åldern på barnen, och det är viktigt att stärka ledarskapet, sa Gustav Fridolin, och förklarade att syftet var att höja fritidspedagogernas status.

Regeringen skickade ett lagförslag till lagrådet och föreslog att det skulle träda i kraft den 1 juli 2019.

3/3 NY VICE I VÄNSTERN
Riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar, 32, utsågs till ny vice ordförande i Västerpartiet, och till partiets bostadspolitiska talesperson. »Valet står mellan oss som vill bygga att bygga hyresrätter som människor har råd att bo i, och högern som vill höja hyran och sänka löner för vanligt folk«, sa Dadgostar.

4/3  FALUFLICKA FÖRST FRAM I FÄDERS SPÅR I ÅR
I det snörika vinterlandskapet mellan Sälen och Mora genomfördes traditionsenligt Vasaloppet. På damsidan vann Lina Korsgren från Falun, och på herrsidan norrmannen Andreas Nygaard.

4/3 FYRKANTIG OSCARSFEST FÖR »THE SQUARE«
Det blev ingen Oscar till Ruben Östlund och hans film The Square. Det blev istället den chilenska En fantastisk kvinna som tog hem guldgubben i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

– Vi har det bra ändå, sa Östlund till SVT:s Kulturnyheterna.

5/3 SVERIGE VID SKAMPÅLEN FÖR DÅLIG ÖSTERSJÖSKÖTSEL
Sverige och de andra länderna runt Östersjön är dåliga på att skydda havet, meddelade organisationen Världsnaturfonden, WWF, som arbetar för miljön

6/3 TÅGSTOPP EFTER PÅKÖRNING
En olycka inträffade på Västra stambanan i höjd med Töreboda. En person blev påkörd av tåget. Det var vid 08.20 stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg, stoppet hävdes först klockan 10 på förmiddagen.

6/3 SLUT PÅ TAFS OCH MANSSNUSK, KRÄVDE METOO
Den samlade Metoo-rörelsen med 65 olika upprop och över 100 000 namnunderskrifter överlämnades till jämställdhetsminister Åsa Regnér i Stockholm.

Metoo-rörelsen ställde en rad krav på regeringen, som rörelsen vill ska vara vallöften i höstens val.

– Det här är vittnesmålen från gränslöst modiga kvinnor, icke binära och transpersoner, sa Emma Fagervall, representant för kvinnliga juristers upprop #medvilkenrätt.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér var på plats och tog emot kraven.

– De flesta av dom här kraven har vi antingen påbörjat eller faktiskt genomfört. Och det gäller att akademiska yrken, läkare, psykologer, jurister, socionomer exempelvis, måste ha kunskaper om våld mot kvinnor innan man får sin examen. Det inför vi i sommar, sa ministern.

7/3 PAPPORS VILJA ATT VARA MED SINA BARN STAGNERADE
Under 2017 tog pappor tog ut 29 procent av föräldradagarna. Förändringen var inte ens en procentenhet högre jämfört med året innan.

– Det är inte hållbart att det ser ut så här år efter år, konstaterade TCO-ordföranden Eva Nordmark.

8/3 NÄMNDEMÄN STÄNGDES AV
Solna tingsrätt stängde av de två centerpartistiska nämndemän som dömde i den uppmärksammade misshandelsdomen då en man frikändes eftersom rätten bedömde att hans familj var en »bra« familj, till skillnad från offrets, vars utsaga därför kunde ifrågasättas.

8/3 JAG HITTADE HENNE LIVLÖS, SA RAKET-MADSEN
Under första rättegångsdagen i Köpenhamns byret (motsvarande tingsrätt) förnekade den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen att han mördat den svenska journalisten Kim Wall. Madsen nekade också till åtalspunkten sexbrott under särskilt försvårande omständigheter, men erkände brott mot griftefriden, och att han styckat och slängt Kim Wall i havet.

9/3 FLER NYANLÄNDA I JOBB
Fler nyanlända kom i januari 2018 in på arbetsmarknaden efter etableringstiden, visade siffror från Arbetsförmedlingen.

Under årets första månad gick fyra av tio vidare till jobb eller studier. Det kunde jämföras med motsvarande månad 2017 då siffran var knappt tre av tio.   Bakom siffrorna dolde sig främst insatser med statligt stöd. Bara sex procent gick till arbete utan stöd.

9/3 PURFRISK PINFÄRSK PRINSESSDOTTER
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill fick ännu en dotter, meddelade Riksmarskalksämbetet på fredagsmorgonen i ett pressmeddelande. »Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Madeleine fredagen den 9 mars 2018 klockan 00.41 nedkom med ett friskt och välmående barn på Danderyds sjukhus.« Enligt pressmeddelandet var flickan 50 cm lång och vägde 3 465 gram.

UTRIKES

2/3 STÅLTULLAR ATT VÄNTA, SA TRUMP
President Donald Trump förklarade att det ska bli dyrare för utländska företag att sälja stål och aluminium till USA. Beskedet mottogs med oro, och antogs riskera att påverka jobben i många länder i Europa. Till exempel i Sverige.

3/3 KINA REAGERADE PÅ TRUMPS TULLAR
Kina meddelade att man skulle vidta åtgärder för att skydda kinesiska intressen, efter att USA:s president Donald Trump utannonserat höjda tullavgifter på import av stål och aluminium till USA.
Beskedet kommer från Zhang Yesui, talesperson för den kinesiska kongressen, vid en presskonferens inför öppnandet av kongressens årliga sammankomst, och är det första från officiellt kinesiskt håll efter det amerikanska tullförslaget.

4/3 NERVGIFT I LONDON
En rysk dubbelagent, Sergej Skripal, och hans 33-åriga dotter Julia, hittades medvetslösa på en bänk i en köpgalleria i den brittiska staden Salisbury. Också den polis som kom först till platsen och ambulanspersonal vårdade de allvarligt skadade drabbades av vad polisen senare konstaterade vara ett nervgift. Misstankarna riktades mot Ryssland, som dock förnekade inblandning.

4/3 ITALIENVAL GAV POPULISTVINNARE
Båda de populistiska partierna i Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega utropade sig till segrare i det italienska valet.

– Vår rörelses framgång runt om i Italien innebär att vi ska styra landet, sa M5S-ledaren Luigi Di Maio vars rörelse fick 32 procent av rösterna och blev största parti.

Matteo Salvini, högerpopulistiska Legas ledare, utropar seger för mitten-högerkoaliationen i det italienska valet efter det preliminära resultatet. Hans parti har tillsammans med koaliationspartnen Silvio Berlusconis och partiet Framåt Italien fick 37,5 procent av rösterna.
– Vi har rätt att styra och det är vår plikt, sa Matteo Salvini.

5/3 KIM JONG-UN FÖRESLOG KÄRNVAPENSTOPP
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tog emot en sydkoreansk delegation i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Kim Jong-Un sa att han ville »skriva ny historia om nationell återförening«.

Det var första gången sedan Kim Jong-Un tillträdde 2011 som han möter en officiell sydkoreansk delegation.

Under besöket sa Kim Jong-Un ha att en nationell återförening var något han var »fast besluten att kraftfullt främja« och att han ville »skriva ny historia om nationell återförening«.

6/3 LÖFVEN MÖTTE TRUMP
Stefan Löfven besökte Vita huset och hade överläggningar med president Donald Trump. Mötet syftade till att fördjupa de svensk-amerikanska relationerna, men präglades av ståltullarna och migrationsfrågorna.

Stefan Löfven var den första EU-ledare som träffade Donald Trump efter den amerikanske presidentens utspel i förra veckan om att införa importtullar på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

6/3 WALLSTRÖM OM SYRIEN: HJÄLPEN RÄCKER INTE
En hjälpkonvoj med 46 lastbilar fick vända från Ghouta-enklaven. Livsviktiga förnödenheten delades ut, men utrikesminister Margot Wallström såg allvarligt på situationen och krävde att mer måste göras.

– Det räcker inte, sa Wallström, mer måste göras. Den här hjälpkonvojen hjälper 27 000 människor, men hundratusentals är fortfarande i akut behov av hjälp.

7/3 BERLUSCONI LOVADE STÖD TILL LEGA
Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi var beredd att stötta det högerpopulistiska partiet Lega och dess ledare Matteo Salvini i ett försök att bilda regering. Berlusconi hade tidigare sagt att han inte vill att Salvini ska bli ny premiärminister – men hade nu ändrat sig.

– I full respekt för vår överenskommelse kommer vi nu lojalt att stödja försök av Salvini att bilda en regering, sa Silvio Berlusconi partiledare för Framåt Italien.

8/3 BESLUT OM AMERIKANSKA STÅLTULLAR
Omgiven av stålarbetare i arbetskläder skrev USA:s president Donald Trump under sitt kontroversiella beslut att införa tullavgifter för importerat stål och aluminium.

– I dag skyddar jag USA:s nationella intressen, sade Trump.

Importtullarna hamnar på de föreslagna nivåerna: 25 procent för stål och 10 procent för aluminium och de införs inom 15 till 30 dagar. Kanada och Mexiko undantogs för tillfället från tullavgifterna under tiden som handelsförhandlingar pågår.

9/3 KÄRNVAPENGENOMBROTT
Nordkoreas ledare Kim Jong-un sa sig vara beredd att förhandla om att sluta testa atomvapen och den amerikanske presidenten Donald Trump meddelade att han var villigt att träffa Kim Jong-un redan i maj.

Det var Sydkoreas nationelle säkerhetsrådgivare Chung Eui-yong som i Vita huset berättade om Nordkoreas inbjudan.

Ett toppmöte i maj mellan USA och Nordkorea skulle bli det första någonsin.

USA:s president Donald Trump har sagt sig vara villig att träffa den nordkoreanske ledaren och målet skulle vara att »uppnå permanent nedrustning av atomvapen på den koreanska halvön«.

Sju dagar är sammanställd av Mats Holm.