Tyska vapen till Ukraina ”obrukbara”

Tyskland har meddelat att man ska skicka 2 700 luftvärnsrobotar till Ukraina. Men en stor del av vapnen är inte bara föråldrade, utan också obrukbara, rapporterar tyska medier.

Text:

Bild: Bundeswehr/Wikimedia Commons

Länge vägrade Tyskland att skicka något annat än hjälmar till Ukraina. Men efter att Rysslands Vladimir Putin invaderade Ukraina för mer än en vecka sedan har den tyska regeringen svängt i frågan och godkänt vapenleveranser. I ett första skede beslutade man att ukrainska styrkor kommer att få 1 000 pansarskott och 500 luftvärnsrobotar av amerikansk ”Stinger”-typ. På torsdagen meddelade det tyska näringsdepartementet att man också kommer skicka 2 700 luftvärnsrobotar av ”Strela”-typ. Vapnet härstammar från DDR-tiden och är tänkt att användas mot lågt flygande helikoptrar och vissa flygplan. Robotarna är värmesökande och riktar automatiskt in sig mot sitt mål.

Tysklands senaste gåva kan dock visa sig vara en som inte är önskad av Ukrainas regering. Enligt tyska medier är en stor del av ”Strela”-vapnen föråldrade – och till och med obrukbara. Som högst kan 2 000 av luftvärnsrobotarna som lagrats fortfarande nyttjas, rapporterar Der Spiegel. Redan 2014 beslutade den tyska militären att fasa ut DDR-systemet ur aktiv tjänst. Flera robotar hade då spärrats av ”säkerhetsskäl”, som det heter i en intern rapport: ”På grund av raketmotorns föråldring är ’Strela’-roboten inte längre säker att hantera, så den kan inte längre avfyras”. Träkistorna som vapnen förvarades i hade dessutom blivit så mögliga att soldater som skulle hämta ut luftvärnsrobotarna var tvungna att bära skyddsutrustning, skriver tidningen.

I försvarsbeslutet från 2014 rekommenderades att luftvärnsrobotarna skulle förstöras. Att så ännu inte har skett förklaras med att det tyska försvaret arbetar i ”snigeltempo”. En sprängning skulle ha fått stora miljökonsekvenser, vilket fördröjt frågan.

En talesperson för den tyska regeringen säger i ett svar till Spiegel att man ännu inte formellt beslutat om ”Strela”-systemet ska skickas till Ukraina. Men om man gör så kommer det att vara vapen som är säkra att hantera. ”Allt som (den tyska red.anm.) Försvarsmakten skickar är kontrollerat”, säger talespersonen.

Det finns ännu ett hinder på vägen innan luftvärnsrobotarna kan sättas i händerna på ukrainska soldater. I och med att ”Strela”-systemet lades i malpåse år 2014 finns själva robotarna kvar. Men handtagen som krävs för att avfyra vapnen är sedan länge kasserade. Förhoppningen är att den ukrainska armén, som fortfarande aktivt använder systemet, ska ha några handtag liggandes på lager.

***

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt