Veckans bråk: Århundradets spoiler?

Text:

Bild: TT

Två dagar innan åklagare Krister Petersson skulle lägga fram sin lösning på Palmemordet går S-profilen och Katalysgrundaren Daniel Suhonen ut med sensationella uppgifter i Aftonbladet.

– De har mordvapnet, säger han till tidningen och hänvisar till källor »djupt inne« som bekräftat uppgifterna.

Men beskedet möts inte av jubel och klang. I stället får Daniel Suhonen ta emot rejält med kritik på sociala medier: Daniel Suhonen försöker stjäla Krister Peterssons glans.

Henrick Ankarsäter är professor i rättspsykiatri vid Göteborgs universitet. Enligt honom är det »ofattbart« att regeringen inte kan hålla tätt fram till presskonferensen utan läcker information till Daniel Suhonen. Filosofiprofessorn Christian Munthe på samma universitet säger att källor »djupt inne« visserligen är en så vag formulering att den kan betyda vad som helst, men att Suhonen borde veta bättre än att hålla på så här.

Under Krister Peterssons presskonferens på onsdagsförmiddagen ställs allt på ända. Suhonen hade fel. Palmegruppen har inte kunnat koppla något vapen till mordet. Raseriet vänds nu återigen mot S-profilen. P3-profilen Moa Wallin undrar när Daniel Suhonen ska löpa gatlopp och journalisten Andreas Ekström noterar att Suhonen var helt snett ute:

»Jag såg att Daniel Suhonen uttalade sig i förrgår, initierad och så otroligt på INSIDAN, som alltid, om att utredarna har mordvapnet. Okej.« skriver han.

Suhonen har ännu inte svarat på utspelet.