Veckans bråk: Chefredaktör Greta Thunberg

Text:

Bild: TT

Peter Wolodarskis logik bakom beslutet ser ut på följande sätt: Greta Thunberg tycker att medier är för dåliga på att bevaka klimatkrisen, och Peter Wolodarski håller med. Därför låter han Greta Thunberg hoppa in som chefredaktör under en dag i december då tidningen kommer att ha fullt fokus på klimatkrisen. Tidningen ska produceras av anställda redaktörer på tidningen. Ett bra sätt att öka kunskap och fokus på klimatfrågan, menade Peter Wolodarski.

Kritiken från konkurrenterna lät inte vänta på sig. Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg skrev att hon aldrig skulle låta en aktivist diktera vad en nyhetsredaktion ska bevaka eftersom oberoendet då kan ifrågasättas.

Denna kritik upprepade hon senare i en debatt med Peter Wolodarski i SVT:s morgonstudio. Wolodarski svarade att man med samma argument skulle kunna ifrågasätta Svenskans oberoende eftersom den tidningen ansökt om statligt stöd. I inget av fallen är detta ett problem, menade dock Wolodarski, eftersom den journalistiska integriteten hos tidningens journalister är tillräckligt stark för att arbetet inte ska påverkas.

Careborg var som väntat av en annan uppfattning och tyckte att Wolodarski jämför äpplen med päron.

Mer förtäckt kritik mot DN kommer från samma tidning både på nyhetsplats och från ledarhåll. Olof Ehrenkrona skriver i en artikel om vetenskapliga tidskrifter att det inte är en tidnings sak att ta ställning på nyhetsplats. USA-korrespondenten Malin Ekman skrev att även etablerade medier som New York Times och CNN kritiserats för att vara osakliga och varnade för en liknande utveckling i Sverige.

I december kommer utgåvan av Dagens Nyheter med Greta Thunberg som chefredaktör. Att Anna Careborg och Peter Wolodarski innan dess hinner bli överens om hur man definierar begreppet »oberoende« får anses vara osannolikt.