Veckans bråk: Skarpa skott

KD-ledaren efterfrågade skarpa skott från polisen, men hamnade i stället under beskjutning från politiska motståndare.

Text:

Bild: Jonas Ekströmer / TT

Ligisterna bakom påskhelgens upplopp i flera städer – med stenar och brandbomber – fördömdes tämligen enhälligt av kommentariatet på tidningar och i sociala medier. Över 100 poliser skadades, vilket väckte en diskussion om ordningsmaktens utrustning och metoder för att hantera situationen. Däremot var det glest med anklagelser om övervåld från polisens sida.

Kanske var det detta som fick Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att kasta in en brandfackla från oväntat håll i debatten. I Ekots lördagsintervju antydde hon att polisen i själva verket hade använt undervåld i konfrontationerna. ”Den stora frågan som borde ställas nu är: Varför har vi inte minst 100 skadade islamister?”, undrade hon. ”Varför sköts det inte skarpt?”

Förutsägbar förskräckelse utbröt på andra sidan av den politiska mittkorridoren. ”Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen”, skrev justitieminister Morgan Johansson (S) till SR och undrade om KD-ledaren är riktigt klok. ”Moraliskt bankrutt”, tyckte Arbetets politiske redaktör Daniel Swedin.

Även Polisförbundets ordförande Lena Nitz kastade sig in i det offentliga samtalet och menade att Busch uppmanade svensk polis att skada människor. Uttalandet ”hör inte hemma i en rättsstat”, skrev hon till TT.

Vice ordföranden Tomas Stjernfeldt valde en mindre konfrontativ linje och fastslog att det höga antalet skadade poliser var ett misslyckande. Vid det laget gick vågorna så höga att även han fick mothugg. ”Vi ska vara stolta över att vi har ett land där polisen inte brukar våld mot de egna medborgarna”, sa kriminologiprofessorn Peter Lindström. 

Busch själv utmanade justitieministern på debatt om polisen, ”när som helst och var som helst”. Johansson backade raskt från den kastade handsken. ”Jag kan inte prioritera Ebba Busch just nu. Jag har andra arbetsuppgifter som måste omhändertas”, lät han hälsa via en pressekreterare.

Och därmed blev de svurna fienderna överens, åtminstone på en punkt. ”Ovanligt rimlig prioritering för att vara Morgan”, kommenterade Busch på Twitter. Veckans bråk-redaktionen, däremot, blev förstås besviken.

***

Läs fler Veckans bråk: