Veckans bråk: Fallet Ekis Ekman

Hur många texter om Kajsa Ekis Ekman tål Sverige? Fler, verkar samtliga svenska tidningar vara ense om.

Text:

Kajsa Ekis Ekman har länge varit en kontroversiell röst i debatten. De senaste tio åren har hon skrivit för Etc-koncernen, bland annat på ledarplats för Dagens Etc.

I förra veckan skrev hon en artikel där hon kritiserade tidningen Kyiv Independent, som hon menar har kopplingar till den ukrainska Azovbataljonen. Den gruppen har bland annat kopplingar till högernationalism och nazism.

Texten möttes av skarp kritik, bland annat av DN:s ledarskribent Erik Helmerson som frågar sig varför det är så viktigt för henne att ”ifrågasätta och misstänkliggöra Ukraina” i det här läget.

På Instagram hamnade Kajsa Ekis Ekman i debatt med forskaren Tobias Hübinette. I kommentarsfältet skrev hon bland annat att statskontrollerade Russia Today också har ”kvalitativ journalistik”.

HITTILLS HAR HELA SKEENDET följt den klassiska formen för en debatt på sociala medier om en kontroversiell publicering. Några är högljutt för, andra är högljutt emot. Men det var här saker började gå i en oväntad riktning.

Dagens Etc:s chefredaktör Andreas Gustavsson meddelade i en text att han avbryter samarbetet med Kajsa Ekis Ekman. Inte på grund av texten, utan för sin kommentar på sociala medier. Kajsa Ekis Ekman å sin sida blev rasande och la bland annat ut en bild på sociala medier som först visade att han själv tagit emot texten.

DÄRMED VAR METADEBATTEN IGÅNG Aftonbladet skrev biträdande kulturchef Eric Rosén att det är en omöjlig publicistisk hållning från ETC i det här fallet. ”Jag står för mitt beslut trots kritiken”, svarade Andreas Gustavsson. "Redaktörskapet darrar”, skrev Ulrika Knutson på GP och fick medhåll av tidningens ledarchef Adam Cwejman.

”Mitt, och tidningens, förtroende för skribenten raserades sedan när den följdes upp av åsikten att Russia Today är som vilket CNN som helst. Dessa två händelser är kopplade till varandra, men den senare ligger bakom beslutet. Det var inte drevet. Det var Ekis Ekman själv”, svarade Andreas Gustavsson.

Veckans bråk-redaktionen förutser nu att någon tidning kommer att kroka upp Kajsa Ekis Ekman inom två veckor, delvis för att retas med Dagens Etc. Det återstår att se om redaktionen får rätt.