Veckans bråk: Vad visste Läckberg om klinikens antikroppstester?

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Hedda Care är ett privat vårdbolag som ägs av bland andra Camilla Läckberg och pr-personligheten Christina Saliba. Kliniken säljer antikroppstester. Testet har kritiserats av Folkhälsomyndigheten för att inte vara fullt tillförlitligt och för att därför vagga in människor i en falsk trygghet. För detta har kliniken – och Camilla Läckberg – kritiserats.

Den privata vårdgivaren erbjuder sina kunder antikroppstester för 950 kronor och möts snabbt av hård kritik. Lena Hallengren (S) kallar testningen för »en ny bottennivå« och ett sätt att kapitalisera på människors oro. DN Ledare påminner om att testerna är osäkra och att de därför inte är en särskilt bra idé.

’Detta håller delägaren Camilla Läckberg med om. »Inte rätt läge«, säger hon i en intervju med DN och hävdade att hon inte informerats om testförsäljningen.

Bråket eskalerar imponerande snabbt. Hedda Cares vd Sara Löfgren säger i samma DN-artikel att hon känner sig frestad att skicka över konversationerna kring detta till DN, »men jobbar inte så«. Camilla Läckberg hotar också med att släppa intern kommunikation.

Professorn Björn Olsen vid Uppsalas universitet kritiserar testerna i en intervju med TT. Men strax därefter framkommer det att han varit med i utformningen av testet och hade samarbetat med Hedda Care. Olsen hävdar felcitering, motbevisas av en inspelning och lämnar frivilligt debatten.
Som brukligt positionerar sig SvD:s ledarsida i motsatt ringhörna än DN. Om folk vill lägga 950 kronor på att köpa osäkra test så ska man få göra det, menar Maria Ludvigsson: »Det är inte säkert att DN:s ledarsida är bättre skickade än var och en av oss att avgöra var vi klokast lägger våra slantar«.

Vid den här tidningens pressläggning säljer kliniken fortfarande antikroppstester. Än så länge har inga interna sms släppts.