Veckans bråk: Läckberg vs Lagercrantz

David Lagercrantz lovade i en krönika att springa iväg så fort Camilla Läckberg närmade sig, men det var Läckberg som sprang först.

Text:

Bild: TT

Bara dagar innan Bokmässan drog igång i Göteborg skakade tidskriften Kvartal om litteratur-Sverige med ett avslöjande: Deckardrottningen Camilla Läckberg använder sig av en spökskrivare för att snickra ihop sina spänningsromaner. 

Med hjälp av AI och dataanalys som kartlägger skribentens språk och “stilistiska fingeravtryck” drog Kvartal slutsatsen att Läckbergs böcker ser ut att vara skrivna av hennes redaktör, Pascal Engman som även han är deckarförfattare. Då gick cirkusen igång på högvarv. Både Läckberg och Engman gick ut och nekade till anklagelserna. 

“Det blåser på toppen” skrev Läckberg i ett uppmärksammat inlägg på Instagram.  

Pascal Engman bekräftade dementin: “Alla som har gett ut en bok vet att det är en redaktörs jobb att arbeta med författarens text på olika sätt", skrev han i ett mejl till Kvartal och forstatt: "För tydlighetens skull dementerar jag bestämt det du insinuerar.” 

Så blev det lördag och Bokmässan pågick för fullt. Då kastade en tredje författare, David Lagercrantz, in nästa granat i debatten genom en krönika i Expressen med rubriken: “Jag springer så fort Läckberg närmar sig”. Han skrev: “Deckarförfattare är hopplösa" ... "Inte ett intressant ord säger de.” Och: “Har någonsin jag varit likadan så skjut mig på en gång.” 

Senare samma dag intervjuades Lagercrantz i Göteborgspostens monter på mässan. Plötsligt gjorde sig Läckberg synlig bland åhörarna i publiken och skrek: 

 – Här är jag! Ska du inte springa nu? Samtidigt som hon viftade med armarna, enligt GP

Men sedan eskalerade spänningarna så till den grad att Läckberg reste sig och sprang därifrån. Bakom henne ska Lagercrantz ha ropat:  

– Behöver du en spökskrivare så finns jag här! 

***

Läs även: Kusinäktenskap