Birgitta Ohlsson: »Vårdnadsbidraget känns inte sexigt«

Text: Ali Fegan

Efter lång träta och stor splittring kunde den borgerliga alliansen i onsdags fira tvåårsdagen genom att i enighet presentera sitt paket för familjepolitik. Folkpartiet gör en u-sväng och godkänner det kommunala vårdnadsbidraget.

Vad anser du om vårdnadsbidrag?

– Jag anser att det är en kvinnofälla och jag tycker inte att Sverige behöver fler bidrag heller. Är man emot friår, sextimmars arbetsdag och medborgarlön så borde man rent logiskt vara emot vårdnadsbidraget också.

Hur tror du att folkpartister reagerar på att partiet accepterat ett vårdnadsbidrag?

– Ja g har hört en hel del som morrar och så sent som förra året när vi hade landsmöte röstades frågan ner. Men nu sitter vi i alliansen och det är många viljor som ska jämkas samman och då blir partiet tvunget att ta ett steg i den här riktningen.

Folkpartiet ser inte direkt ut som vinnare efter förhandlingarna om familjepolitiken, eller?

– Två steg framåt och ett steg bakåt kan man väl säga. Jag är emot vårdnadsbidraget av princip, både av feministiska och ekonomiska skäl. Men det som kd kommer att få backa fett på är både att vi behåller pappamånaderna och att vi inför jämställdhetsbonusen. Det finns också en liten klo i det här förslaget, nämligen att kommunerna inte får införa vårdnadsbidraget förrän barngrupperna minskat på dagis. Man behöver inte vara Einstein eller Marie Curie för att fatta att det här inte kommer att införas i övermorgon.

Kan du sitta med i en regering som inför vårdnadsbidrag?

– Jag tror inte det är aktuellt så det är en icke-fråga. Politik är alltid ett kohandlande och det är svårt att säga att om inte jag får igenom det här så tänker inte jag bli biståndsminister. Så jag har svårt att svara bu eller bä. Vi får se om Reinfeldt tar sitt förnuft tillfånga.

Vad hände med idén om helt delad föräldraförsäkring?

– Den begravdes i samma stund som Persson och Reinfeldt tog i hand i partiledardebatten i våras. De var helt ense om en sak och det var att föräldraförsäkringen inte ska delas mer. Tyvärr. Men jag hoppas på jämställdhetsbonusen och tror att den kan visa sig radikal, även om inte vårdnadsbidraget känns så sexigt.

Författaren Elise Claeson gick i veckan ut och anklagade folkpartiet för att föra en politik som tvingar ut mammor i arbetslivet. Vad säger du om det?

– Fullkomligt vidrigt.

Och finansmannen Mats Qviberg har sagt att det ligger i kvinnans natur att vilja bli försörjd av en man.

– Helt galet.

Feminismen har varit hårt ansatt under en tid. Hur ser du på det?

– Feminismen är absolut inte död på något sätt, inte alls. Och nu när jag är ute bland vanligt folk med ungdomar och olika grupper i samhället så är det jättemånga som ställer frågor om feminism. Och jag tycker jag märker en revolution bland unga pappor som ­tänker mycket på de här frågorna. Det är inte bara en generationsfråga så klart men det puttrar missnöje både här och där.

Vad tycker du om jämställdhetsfrågans roll i valrörelsen?

– Frågan hamnar inte ens på topp tio i årets valrörelse, och det är ju skittråkigt. Det är trist att feminism och jämställdhet ofta anses som en lyxfråga som man tar när man löst allt annat först.

Slutligen: Om man är emot vårdnadsbidraget, vilket parti ska man rösta på då?

– Man kanske kan kryssa någon feministisk folkpartist som kan få stopp på det hela!