Pär Holmgren: »Extremt väder är mer spännande«

Text: Lisa Bergman

Nu inleds högsäsongen för snöstormar och halkvarningar, samtidigt som klimatförändringarna står högt på dagordningen. SVT:s meteorolog Pär Holmgren har många års erfarenhet av att leverera väderprognoser till svenska folket.

Stormvarningarna har avlöst varandra, men den verkliga stormen dröjde flera dagar. Var ni för snabba?

– Det blev faktiskt en ordentlig storm som framför allt drabbade Norrland med stora snömängder. Och sett över hela landet var det det största ovädret sedan Gudrun. Men generellt sett måste vi vara försiktiga med att inte ta i för mycket.

Du har jobbat som meteorolog sedan 1988 – hur har vädret förändrats sedan dess?

– När jag började arbeta på SVT hade vi just haft tre jättekalla långa vintrar och sedan – pang – så fick vi tre extremt milda korta vintrar. Så det var faktiskt precis när jag började …

… som växthuseffekten inleddes?

– Nej, ha ha. Men det kanske var då som väldigt många av oss meteorologer började fundera på vad variationerna berodde på. Och sedan dess kan vi konstatera att medeltemperaturen har stigit jämfört med perioder tidigare under 1900-talet, vilket faller utanför de naturliga variationerna.

Så hur kommer dina prognoser att se ut om tio år?

– Det är svårt att säga. Men det är fullt möjligt att vi då har uppmätt 40 graders värme för första gången i landet. Vi har säkert haft ett antal svåra översvämningar – kanske inte svårare än förut men antagligen fler. Framför allt tror jag att vi har haft torra, varma somrar som drabbat många jordbrukare hårt. Och ett antal extremt milda höstar och vårar.

Du arbetar dagligen med de här frågorna och har engagerat dig starkt i klimatfrågan. Hur känner du personligen inför framtiden?

– Jag känner mig faktiskt mer och mer hoppfull – av flera skäl. Nu börjar verkligen klimatfrågan ta större plats i massmedia och hos gemene man. Dessutom är det numera inte bara miljöaktivister och naturvetare som varnar för klimatförändringarna – till och med ekonomer som Stern (Världsbankens förre chefsekonom som häromdagen presenterade en rapport om klimatförändringarnas påverkan på världsekonomin, red:s anm.) pekar på vidden av problemen och konstaterar att de ekonomiska följderna kan bli värre än ett världskrig.

Betyder det att ekonomiska argument biter bättre än miljömässiga?

– Ja, i alla fall om man tittar partipolitiskt i Sverige. Här biter väl miljöargument egentligen bara på miljöpartisterna.

Har jag förstått saken rätt att du tillhör dem som anser att klimatförändringarna beror på människans påverkan?

– Ja, numera anser faktiskt alla forskare att klimatförändringarna beror på människans påverkan. Visst går det att hitta personer som säger att det är en del av de naturliga variationerna – på samma sätt som det finns folk som tror att jorden är platt. Det är på den nivån det ligger.

När är det egentligen roligast att vara meteorolog?

– Det är faktiskt väldigt roligt året runt – fast på olika sätt. Lite förenklat kan man säga att så fort vädret är lite extremt eller innehåller varningar så är det mer spännande. Nu är det till exempel första snöfallet eller första halkan, sedan kommer julen – ska den bli vit eller inte – sedan kommer våren och det gäller att hålla utkik efter vårtecken. Under sommaren får vädret större plats – både för att folk har semester, det är allmän nyhetstorka och dessutom infaller de extrema vädertyperna med störst påfrestning på naturen – torka, värmebölja eller översvämningar.

Vilket är ditt favoritväder?

– Jag gillar inte att frysa. Min favoritsäsong är den tidiga våren, precis när kylan släpper och man verkligen känner att »gud, va skönt« och kan börja hänga av sig ytterkläderna.

Vad kör du för bil?

– Jag har en bensinbil som jag har byggt om så att jag kan köra på etanol. Det är olagligt men det tycker jag att alla borde göra!