Steve Forbes, redaktör och miljardär

Text: Martin Ahlquist

En av världens rikaste personer, grundaren av affärsmagasinet Forbes, har engagerat sig som rådgivare åt New Yorks förre borgmästare Rudolph Giuliani som driver kampanj för att bli republikanernas kandidat i presidentvalet nästa år. Samtidigt driver han sitt tidningsimperium och däremellan åker han världen runt och föreläser om allt som har med ekonomi att göra.

Hur har du tid med att engagera dig i politiken?

– Min roll är bara att vara rådgivare åt Rudy och det ser jag som en fritidssysselsättning.

Du gjorde själv försök att bli republikanernas presidentkandidat 1996 och 2000. Varför driver du inte en egen kampanj den här gången också?

– När jag själv försökte bli president blev jag tvungen att ta time out från mina andra åtaganden. Den här gången är jag nöjd med rollen som rådgivare.

Vad är roligast, ekonomi eller politik?

– Det går inte att svara på. Ekonomi och politik är intimt förknippade med varandra.

Ett exempel på just det är väl frågan om USA:s handelsunderskott med omvärlden. I mars importerades för 64 miljarder mer än vad som exporterades. Hur allvarligt är det?

– För att tala klarspråk så betyder det ingenting. Det är bara en siffra bland många och det blir totalt missvisande om man fokuserar bara på handelsballansen. Tyskland har alltid haft stora överskott i sin handel och ändå beskrevs landet fram till alldeles nyligen som Europas sjuke man. Handelsunderskotten säger helt enkelt ingenting om hur en ekonomi mår.

Varför är det då så mycket tal om underskotten?

– De som fokuserar på handelsunderskotten är de som är för ökad protektionism (minskad internationell handel). Vad de inte förstår är att handel är ett utbyte mellan två parter och bygger på att båda tjänar på det. Dessutom är det inte länder utan företag som handlar med varandra, om det inte handlar om vapen förstås.

Men varför rasar dollarn då?

– Det beror på penningpolitiken. Det trycks för mycket pengar och det är det som är den verkliga orsaken till att dollarn faller – inte handelsunderskotten. Ben Bernanke (USA:s centralbankschef) kallar de här pengarna för överskott av sparande – jag kallar det att trycka för mycket pengar.

Du är i Sverige på blixtvisit, men har du hunnit bilda dig någon uppfattning om den svenska ekonomin?

– Vad jag har förstått så har det inte skapats ett enda nytt jobb, netto, i den privata sektorn i Sverige sedan 50-talet. Alla nya jobb har varit offentliga. Förklaringen till den utvecklingen är de höga skatterna. Det är ett problem som Sverige delar med bland annat Danmark.

Vi fick en ny regering förra året, som har börjat med att sänka skatterna. Det skulle alltså vara rätt recept enligt ditt sätt att se?

– De skattesänkningar som har genomförts är alldeles otillräckliga. Jag förstår verkligen inte varför man inte sänker skatterna mer. Den statliga ekonomin går bra och det skulle inte ens krävas några besparingar för att finansiera sänkningarna. Det är bara att ta av överskotten.

Din koncern satsar miljarder på att utveckla nya informationskanaler på internet. Vad har den klassiska tidningen för framtid, tror du?

– Man kan bara konstatera att det är fler och fler som kliver upp på morgonen och börjar dagen med att gå in på nätet – inte med att öppna morgontidningen.

Vad kan tidningarna göra för att möta den konkurrensen?

– Till att börja med måste man inse att nätet är ett helt annat medium än tidningen. Misstaget som många tidningar gör är att de helt enkelt tar materialet från tidningen och lägger ut på sin sajt. Det kan man jämföra med vad som hände i filmens barndom. Till en början trodde man då att man bara kunde ta en teaterpjäs och föra över på vita duken, men det var inte speciellt många som ville se det.

Detta har hänt

Steve Forbes, grundare och ägare av affärsmagasinet och medieimperiet Forbes, drev själv dyra kampanjer för att bli republikanernas presidentkandidat i valen 1996 och 2000. Planerna att efterträda Bill Clinton i Vita huset grusades dock när någon räknade ut hur mycket miljardären själv skulle tjäna på sina egna skattesänkningsförslag. Inför nästa års presidentval har han återigen engagerat sig i politiken, men denna gång som rådgivare.