Byråkrater ska stoppa maffian

Text: Mats Lerneby

Bild: Scanpix

Det är en sömnig torsdagskväll på nyöppnade Ritz i Göteborg. Klockan närmar sig nio. Så haltar en man in på kryckor, han får hjälp med dörren av ytterligare en man och strax bakom kommer två kvinnor. Det går som en rörelse genom lokalen. Mannen med kryckorna är nämligen Mehdi Seyyed, Bandidos president i Göteborg och en person som figurerat i uppmärksammade utpressningshistorier och bilbomber det senaste året.

Lädervästen med mc-gängets logga lyser vit på hans rygg. Han ser visserligen tämligen beskedlig ut där han hoppar runt på sina kryckor efter en allvarlig mc-olycka. Sorlet sjunker när folk iakttar hur Seyyed och hans kompisar passas upp av personalen.

Alla vet vad Bandidosledaren pysslar med. Trots att polisen, understödd av justitieminister Beatrice Ask, fått ökade resurser för att slå sönder deras och andra mc-gängs verksamheter.

Projektet Alcatraz är en satsning med speciellt fokus på just den organiserade brottsligheten och gängen runtomkring. En lista på 100 kriminella upprättades för drygt ett år sedan för att punktmarkera och komma åt dem.

Men det räcker inte. Hoten, morden och våldet fortsätter. En tidig morgon i början av december hittas en död man på Ångpannegatan i Göteborg, en plats där flera av de kriminella gängen har sina lokaler. Våldet har pågått så länge i området att platsen kallas Gazaremsan. Den mördade mannen är svårt bränd, han är mordoffer nummer tre på den här gatan bara under 2007.

Göteborgs-Posten har räknat ut att under 2007 har skottlossning anmälts varannan dag i Göteborg.

– Det har varit en sanslös utveckling, säger Jan Svensson.

Han är planeringsledare i Göteborgs kommun, och där har de fått nog. Sedan en tid tillbaka leder han en arbetsgrupp som skissar på en ny storsatsning mot den organiserade brottsligheten. Projektet har det något byråkratiskt klingande namnet Kunskapscenter.

– Kunskapscentret är ingen plats eller ny myndighet. Det kommer inte att finnas en skylt på dörren, säger Jan Svensson.

I stället handlar det om att knäcka deras förutsättningar för ekonomi och organisation. Lite som Kevin Kostner gjorde i filmen »The Untouchables«. Att samla kunskap från olika håll i kommunen. Från skatteverk, polis, kommunala bolag och socialtjänst och på så sätt bilda ett nätverk mot den organiserade brottsligheten.

I dag är det svårt att vräka någon som hyr en lokal, betalar för sig och är skötsam, även om deras verksamhet är hot och utpressning. Just nu hyr till exempel det kommunala bolaget Higab i Göteborg ut sina lokaler till Hells Angels.

– Med en samlad kompetens från alla håll kan vi se över våra hyresavtal och skriva in att kontraktet upphör om det visar sig att bulvanen eller den grupp som hyr har kopplingar till organiserad brottslighet, säger Jan Svensson.

Det finns andra exempel. I dag är bilden av ett brottsoffer statisk – en som bara är offer. Men i de här sammanhangen kan brottsoffret också vara en förövare.

– Och då är ju traditionellt brottsofferstöd inte aktuellt. Då pratar vi i stället kanske om avhopparstöd. Vi ska ju också kunna hjälpa dem som vill lämna den kriminella banan bakom sig, säger Jan Svensson.

Men allting kostar pengar. Att ge en avhoppad kriminell stöd och skydd är något helt annat än ett traditionellt socialbidrag på 7 000 kronor i månaden.

– Det handlar kanske om sexsiffriga belopp, säger Jan Svensson.

Åklagare Barbro Jönsson tycker att det här är rätt väg att gå. Hon drabbades personligen när dörren till hennes hus sprängdes i förra veckan. Då skulle hon precis påbörja en rättegång mot fyra medlemmar ur organisationen Brödraskapet.

– Samhället kommer aldrig att bli fritt från den organiserade brottsligheten om man isolerar de här händelserna till polis och åklagare. Alla delar inom samhället måste arbeta mot en lösning, säger hon.

Samtidigt tycker Barbro Jönsson att problemen är tecken på ett gigantiskt misslyckande från samhällets sida.

– Det räcker väl bara att åka ut till de områden ifrån vilka gängen rekryterar sina medlemmar. Då förstår man vidden av det misslyckandet, säger hon.

De betongtyngda förorterna, Miljonprogrammet, byggdes på den tid när Stig Kullberg, 85, var ung och kröp på taken som plåtslagare i Göteborg. I dag bor han själv i ett förortsområde i stadsdelen Brunnsbo på Hisingen. När han var ung fanns det ingen organiserad brottslighet. Eller det kanske det gjorde, men det var inget man märkte av.

– Ingen hade i varje fall automatvapen som man sköt med, säger han.

Natten den 13 november låg Stig Kullberg i sängen och löste korsord innan han somnade. Nedanför balkongen på Brunnsbotorget hörde han att det var lite stökigt.

– Jag har bott här i tio år och det har alltid varit tyst och stilla och så.

Plötsligt bröts friden av en salva från ett automatvapen. Två rivaliserande gäng sköt mot varandra. En förlupen kula slog in i Stigs balkongfönster, rikoschetterade mot väggen, flög tvärs genom vardagsrummet och slutade sin färd mot en blomkruka på matsalsbordet. Stig blev alldeles skakig, sedan tidigare led han av högt blodtryck och skottlossningen gjorde inte saken bättre. Dådet har fått honom att fundera.

– Var får de alla vapen ifrån?

Men han kommer inte flytta. Inte än.

– Men det är klart, händer det fler sådana här saker i området vill jag nog inte bo kvar.

Kriminologen Jerzy Sarnecki tycker att den satsning som Göteborgs kommun nu gör borde ha genomförts på nationell nivå för längesedan.

– Det är ju ingen slump att Al Capone till slut åkte dit för skattebrott. Man ska se till att ta de här gruppernas pengar. I kombination med en stark polisiär insats samt en social politik som hindrar utanförskap i de utsatta områdena kommer Kunskapscentrum att räcka långt i kampen mot den här typen av brottslighet, säger han.

Gängen och organisationerna som finns i Göteborg finns även i övriga Sverige. Här är dock utrymmet mindre än i Stockholm eller södra Sverige, därför lever de tätare inpå varandra, vilket ökar risken för konflikter. Men våldet mellan grupperna är inte speciellt smart ur kriminell synpunkt.

– Organiserad kriminell verksamhet går ut på att tjäna pengar. Våldsamma händelser sätter bara fokus på grupperingarna och då tjänar man inga pengar, säger Jerzy Sarnecki.

Sven Ahlbin är chef för länskriminalens utredningsrotel i Göteborg, han vet inte heller varför alla gängen finns just i Göteborg.

– De finns ju i Stockholm och södra Sverige också men inte så koncentrerat som här. Göteborg är också en mindre arena när det gäller att ägna sig åt brott, säger han och menar samtidigt att många av de våldshändelser som varit inte alls handlar om pengar.

– Ibland är det smågrejer. Men man löser de här personliga oförätterna med ett våld som inte alls står i proportion till konfliktens ursprung.

– Samhället får aldrig ge upp mot den här typen av brottslighet. Kan kommun, polis och andra aktörer samverka så att vi exempelvis får en ekonomisk lagstiftning värd namnet kan vi angripa de här grupperna på ett helt annat sätt, säger Sven Ahlbin.

Tills det händer kan Bandidos ledare Mehdi Seyyed lugnt sitta kvar på restaurangerna runt om i Göteborg.

Gängbrott i Göteborg 2007

27 januari: En 35-årig man misshandlas och knivskärs till döds utanför Brödraskapets lokaler på Ångpannegatan på Hisingen. Två anhängare till gruppen grips för dådet.

7 februari: Masoud och Shanaz Garakoei stänger sin restaurang Khan Salar på Hisingen efter upprepat hot, våld och utpressning från Bandidosanhängare.

8 april: Flera OG-medlemmar grips med vapen i bilarna vid Stena-terminalen. Polisen misstänker att vapnen skulle användas vid en hämndaktion.

4 juli: OG:s vice president Wojtek Walczak angrips utanför ett gym i Halmstad av Bandidosanhängare.

29 juli: En 36-årig man skjuts med flera skott och avlider sedan på Gamla Tuvevägen i närheten av Ångpannegatan på Hisingen. Ingen gripen.

21 augusti: En släkting till OG-bossen Denho Acar blir misshandlad i stadsdelen Kvillebäcken. Gänget som pryglade honom bestod av kända kriminella, två medlemmar i Asir och en från Red & White Crew.

5 september: En 26-årig ledande medlem i Asir blir beskjuten på Angereds torg. En något yngre man, hemmahörande i X-Team, misstänks för dådet.

6 september: Två medlemmar ur Red & White Crew knivhugger en man på Hisingen, de grips för mordförsök.

8 november: Original Gangsters vicechef Wojtek Walczak grips, tillsammans med en kamrat. De misstänks för ett mordförsök mot en man inom Bandidossfären.

13 november: Medlemmar ur bland annat gruppen Asir beskjuts med automatvapen i förorten Brunnsbo. Asir ligger sedan tidigare i fejd med Original Gangsters.

13 november: En man i 30-årsåldern med anknytning till Naserligan ser ur någon fäster någonting under hans Porsche. Han ser sig tvingad att ringa polisen. Området spärras av bomb-patrull tillkallas.

13 november: Tre stycken polishelikoptrar beskjuts på Säve flyglats.

14 november: En lägenhetsdörr i Angered tillhörande en gängmedlem beskjuts med hagelgevär.

20 November: Åklagare Barbro Jönsson får sin dörr söndersprängd av bomb. Hon ska strax därpå inleda rättegång mot medlemmar ur Brödraskapet.

6 december: En mördad man hittas svårt bränd på Ångpannegatan på Hisingen.