Låst läge i Kenya

Text:

Ett tiotal lastfartyg ligger stilla på rad och hundratals lastbilar står med avstängda motorer. De senaste dagarna har hamnen i Mombasa vid Indiska oceanens kust legat till synes död och övergiven. De kraftiga våldsamheterna som bröt ut efter det omtvistade presidentvalet den 27 december har inneburit ett hårt och omedelbart slag mot landets ekonomi.
Men oroligheterna och det etniska våldet har inte bara drabbat Kenya, landet som länge varit det mest blomstrande i Östafrika. Även grannländernas ekonomiska situation är nu hotad. En fjärdedel av både Ugandas och Rwandas BNP är nämligen direkt avhängig den kenyanska exporten av varor. Och en tredjedel av alla varor som säljs i Burundi kommer ursprungligen från Nairobi och Mombasa.

Det första och tydligaste tecknet på att läget i Kenya har omfattande inverkan på grannarna är det galopperande bensinpriset.

I Uganda har kostnaden för bensin fyrfaldigats sista veckorna och i Demokratiska Republiken Kongo har priset fördubblats. Nu spekulerar bedömare om när och hur en återgång till det normala, relativt stabila, ekonomiska läget kan bli möjlig i Kenya. Allt beror naturligtvis på det politiska läget och hur förhandlingarna mellan parterna faller ut.

I tisdags avvisade oppositionsledaren Raila Odinga det utkast till ministerlista som den ifrågasatte president Mwaki Kibaki presenterade. Odinga vägrar att erkänna Kibakis seger i ett val med anklagelser om omfattande valfusk. För att lösa dödläget står nu hoppet till att förmå de bägge motståndarna att börja föra samtal med varandra, och med tanke på situationen i Kenya är det bråttom. Facit efter de senaste veckornas våldsamheter riskerar att förvärras, enligt oppositionen har omkring 1 000 människor omkommit, medan regeringspartiet menar att det rör sig om knappt 500. I de västra delarna av Kenya är nu 250 000 människor på flykt undan det etniska våldets plundringar och lynchningar och försöker överleva utmed vägarna i små korrugerade plåtskjul. Oppositionsledaren Raila Odinga har många supportrar i landets västra delar, där flera attacker på anhängare till hans motståndare, president Kibaki, har skett.

I onsdags anlände Afrikanska unionens ordförande, tillika Tchads president, John Kufuor, till huvudstaden Nairobi för att försöka medla i det politiska kaoset. Men president Kibaki förnekade att landet skulle befinna sig i en krissituation. Samtidigt fortsatte rapporter om nya våldsattacker att strömma in, och båda sidorna i konflikten anklagar den andra för etnisk rensning. Kenya genomgår nu sin svåraste kris sedan det förklarades självständigt från Storbritannien 1963.

Hittills har landet framstått som ett av Afrikas hopp och en demokratisk förebild. Om inte de politiska motståndarna relativt snabbt lyckas komma överens om hur valresultatet ska tolkas, och makten fördelas, riskerar landet att kastas in i ett politiskt kaos.