Föräldrafostran

Text:

I måndags rapporterade Folkhälsoinstitutet att alla föräldrar ska erbjudas utbildning på dvd. I en tid där råd till föräldrar duggar tätt som regnet i januari, ska förstås staten också delta i tävlingen om vem som levererar bästa barnuppfostringsmetoden.

Enligt Fokus genomgång av femtioelva experter som vet bäst hur barnen ska hanteras för ett par veckor sedan går råden kors och tvärs, och i skolbänken sitter föräldrarna – alltmer rådvilla. Tydligen tilltar också kunskapstörsten för efterfrågan på ny kunskap är massiv. De ambitiösa föräldrarna förläser sig på alltifrån skrikmetoden till supernannys skamvrå.

Nu har ju Sverige starka sociala myndigheter och dagens motsvarighet till »6–8 brödskivor om dagen« är alltså föräldrakurs. Enligt Folkhälsoinstitutet har »föräldrarnas sätt att förhålla sig till sina barn stor betydelse för utvecklingen av flera stora folksjukdomar som psykisk ohälsa, alkohol- och narkotikaberoende, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar« och det är klart, med det perspektivet är det inte konstigt om föräldrar famlar efter hjälp.

Strävan tycks alltså vara att uppnå den perfekta föräldern. Det är säkert fint för barnen att se mamma och pappa slå knut på sig själva för att göra rätt – men kanske blir resultatet att prestationsångest och känslan av otillräcklighet sipprar igenom till de små snoriga? Nej då, då finns det säkert någon annan myndighet som kan ingripa. Polisen kanske?

Kolla också in Fokus stora reportage om barnuppfostran.