Karin Pettersson: Vaka in Supertisdagen på fokus.se

Text:

I morgon röstar väljarna i 24 amerikanska delstater fram sina presidentkandidater. På fokus.se vakar vi in Supertisdagen. Fokus har bjudit tunga amerikanska experter, svenska bloggare och USA-kännare, som under kvällen och natten tillsammans med redaktionen kommer att leverera snabbanalyser, nyhetstelegram, livedebatter, de senaste nyheterna och det bästa politiska skvallret.

Några hållpunkter:

20.00 Webbvakan öppnar.
22.00 Livedebatt – därför blir John McCain USA:s näste president
23.00 Livedebatt – därför blir Hillary Clinton USA:s nästa president
01.00 Amerikanska statsvetare intervjuas om läget

Följ webbvakan genom att bjuda in dig själv med ett mejl till [email protected], eller följ oss på fokus.se hela natten.

Några av deltagarna i Fokus webbvaka:

Amerikanska kommentatorer:

John Fortier är statsvetare med presidentskapet, det amerikanska valsystemet och valreformer som specialitet. Han är knuten till tankesmedjan American Enterprise Institute och är även kolumnist för kongressens tidning the Hill.

Lane Hudson har arbetat för såväl demokraternas partiorganisation och John Kerrys presidentvalskampanj. Han avslöjade Mark Foley-skandalen och är i dag en oberoende bloggare för bland annat News for the Left och liberala Huffington Post.

Robert Shapiro var statssekreterare för handelsfrågor under Bill Clinton, och är numer professor med inriktning på ledarskap, massmedia, presidentskap och "politisk psykologi" på University of Columbia.

Från Sverige

Johan Hammarqvist är chefredaktör på Norra Skåne och bloggare. Han har tidigare jobbat som pressekreterare åt centerpartiets Maud Olofsson. Johan har sagt sig älska detta primärvalsrace och särskilt hyllat humorn i demokraten Bill Richardsons kampanjfilmer.

Aaron Israelsson är frilansjournalist och bloggare. Han har tidigare varit ledarskribent och redaktör för Liberala ungdomsförbundets tidning Liebling. Aaron kan reda ut de exakta skillnaderna och likheterna mellan Hillary Clinton och Filippa Reinfeldt.

Katrine Kielos är krönikör i Fokus och medarbetare på Dagens Arena. Hon har studerat politisk psykologi vid University of Michigan, utsågs ifjol till Årets Medierookie av Sveriges Tidskrifter. Katrine har ett frenetiskt, antagligen osunt, intresse för klanen Kennedy.

Fredrik R Krohnman är frilansjournalist, bland annat i magasinet Neo, och bloggare . Han är osvikligt i sin ironi, men synnerligen seriös i sin kritik av svenska mediers fokusering på demokratiska kandidater. Fredrik lär därför dra en lans för den republikan som kan bli president.

Sakine Madon är nyutnämnd debattredaktör på Expressen och bloggare . Hon kuskade runt i USA i höstas och tog tempen på det folk som nu ska välja sina presidentkandidater. Sakine skrev tidigare mycket uppmärksammade krönikor om bland annat Turkiet i Stockholm City.

Eric Sundström är chefredaktör på socialdemokratiska Aktuellt i Politiken och bloggar även han. Han har arbetat på demokratiska tankesmedjan The Progressive Policy Institute, PPI. Eric är nörd och följde presidentvalen 2000 och 2004 samt kongressvalen 2002 och 2006 på plats i USA.

Martin Ådahl är krönikör i Fokus och chef för tankesmedjan Fores. Han har tidigare arbetar på riksbanken, men nog gjort sig mest känd som analytiker av valkampanjer utanför Sverige. Martin pratar nästan lika snabbt som han tänker och lär jämföra primärvalet med minst en valkampanj i Frankrike.

Från Fokus redaktion deltar bland annat:

Jonatan Fried är webproducent på Fokus. Han kommer att se till att det trådlösa nätverket fungerar och göra kontinuerliga uppdateringar på fokus.se med de senaste resultaten, intervjuerna och analyserna. Jonatan tycker det bästa med amerikansk politik är att det görs så bra tv-serier om det.

Torbjörn Nilsson är politikreporter på Fokus. Han anser att Guy Talese är en större journalist än Bob Woodward. Men mest av allt skulle Torbjörn önska att han var Dieter Strand, mannen som var enda svenska ögonvittne när Bobby Kennedy mördades.

Karin Pettersson är Fokus chefredaktör. Hon har amerikansk politik i allmänhet och Barack Obama i synnerhet som specialintresse, och får motvilligt hålla igen när det gäller hur många sidor i tidningen som ska avsättas till kampanjerna varje vecka. Hon är även initiativtagaren till webbvakan.