Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör

Text: Maria Holm

Bild: Scanpix

I början av veckan meddelade Lars Ohly att han inte har några planer på att ingå i en röd-grön koalition. Därmed försvinner alternativet med en gemensam valplattform för de tre oppositionspartierna.
Vad innebär det att Lars Ohly säger nej till ett oppositionssamarbete?

– Det Ohly säger är att han inte tycker att vi ska göra några politiska överenskommelser före valet, men att han samtidigt vill bilda en gemensam regering. Vänsterpartiets inriktning är enbart att bli av med den sittande regeringen och det är inte tillräcklig grund för ett politiskt engagemang eller ett maktövertagande. Det behövs tydligare besked än så.

Så är det vänsterpartiet som förlorar på det här?

– Ja. Det är ett problem för vänsterpartiet att de inte klarar av att ge tydliga besked. Å andra sidan finns det fördelar med att socialdemokraterna och miljöpartiet kan gå framåt tillsammans. Om det visar sig efter valet att vänsterpartiet behövs i en koalitionsregering så kan de förhandlingarna tas då. För vänsterpartiets del är risken att de hamnar lite vid sidan av, eller blir någon form av stödparti.

Varför kommer ett röd-grönt samarbete att lyckas bättre inför det här valet?

– Det är enklare att komma överens då båda partierna sitter i opposition, än när det ena partiet är i regeringsställning och känner att ett samarbete handlar om att ge bort en del av regeringsmakten. Dessutom har socialdemokraterna i dag betydligt större insikt i att de behöver en samarbetspartner.

Nu ser opinionssiffrorna för socialdemokraterna väldigt bra ut– kan det vara ett problem för er?

– Det är möjligt att en del socialdemokrater kan fortsätta inbilla sig att de kan ta regeringsmakten ensamma, och att det kan påverka deras attityd till att ingå i ett samarbete. Men samtidigt tror jag inte att de kan lita på att de här siffrorna håller i sig till valet.

Hur nära står ni ett beslut om samarbete?

– Vi står ganska nära ett samarbetsbeslut, och i princip har både vi och socialdemokraterna uttryckt en önskan om att vi ska kunna gå fram med någonting tillsammans i nästa valrörelse. Nu ska vi sätta i gång med att ta fram konkreta, gemensamma, politiska förslag.

Flera rapporter visar att en del förnyelsebara biobränslen inte är så bra för klimatet som man har trott, exempelvis etanolen. Vad har du för kommentar till det?

– Många av rapporterna som publiceras handlar om vad som kan hända om man gör en jättestor biodrivmedelsutbyggnad som inte finns i dag – och alltså inte berör den etanol som finns på våra mackar. I de rapporter där man visar att etanol inte är energieffektiv, utan orsakar massa utsläpp i produktionsledet, syftar man ofta på amerikansk majsetanol som är det absolut sämsta och som alla dömer ut. Och den används inte i Sverige.

Så ur miljösynpunkt ska vi svenskar fortsätta tanka etanol?

– Ja. Jag tankar själv min bil med etanol och hade det funnits rättvisemärkt så hade jag tankat med det.

Klimatberedningen misslyckades med att komma överens i veckan. När kommer ni att presentera några färdiga resultat?

– Förhoppningsvis nästa vecka, men det beror på vad som händer de närmaste dagarna.

Vem håller du på i det amerikanska presidentvalet?

– För mig är det ganska mycket »å ena sidan, å andra sidan« i den diskussionen. Men i slutändan måste jag nog ändå säga att jag är mer för Obamas kampanj. Han skulle vara mer av en nytänkare och komma med fräscha ögon till Vita huset. Samtidigt är det naturligtvis en tilltalande tanke att USA skulle ha en kvinnlig president.

Har du klimatångest?

– Nej, det har jag inte. Däremot får jag lite ont i magen av att det inte är någon snö den här vintern. Men om jag inte trodde att vi kunde lösa klimatproblemen skulle jag inte ha det här jobbet. Då skulle jag lägga av och gräva ner mig i ett hål direkt.

Detta har hänt

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet samarbetade om budgetfrågor under de två tidigare mandatperioderna. Såväl v som mp har tidigare deklarerat att de kräver plats i en gemensam regering för att kunna tänka sig ett samarbete. I och med beskedet från Lars Ohly i tisdags finns en stor oenighet mellan de tre oppositionspartierna om vilken strategi som är bäst för att nå målet – ett maktskifte 2010. Miljöpartiet har länge varit tydliga med att de vill ingå i ett röd-grönt samarbete över partigränserna och socialdemokraterna säger varken ja eller nej, men håller alla dörrar öppna.