Poliser största förlorarna

Text: Janne Sundling

Bild: Scanpix

Hillevi Engström (m), tidigare kriminalinspektör och ombudsman i Polisförbundet, blev i förra veckan arbetsmarknadsutskottets ordförande.

Om regeringen, styrkt av det oväntade stödet från miljöpartiet och den nya fackjätten Unionen, beslutar sig för att ändå driva igenom ett beslut om obligatorisk a-kassa så blir det hon som ska se till att det blir verklighet. Det skulle göra henne minst sagt impopulär bland de tidigare kollegorna. För Sveriges 18 000 poliser skulle förslaget nämligen bli en ren förlustaffär på ungefär 4 000 kronor per år.

– Poliser som blir arbetslösa belastar inte skattekollektivet. Och för de enskilda poliserna kan en obligatorisk a-kassa bli en betydande kostnad på flera tusen per år, medger Hillevi Engström.

Polisförbundet lade ned sin a-kassa på 90-talet. Skälet var enkelt; den behövdes inte. Det finns knappt några arbetslösa poliser. Cirka tio personer får i dag ersättning från polisfackets egen inkomstförsäkring som inte klassas som a-kassa. En arbetslös polis får samma ersättning som från en a-kassa, högst 680 kronor per dag. Det säger sig självt att finansieringen av försäkringen inte är speciellt betungande och avgiften ingår i den vanliga medlemsavgiften.

– Nej, vi har inte särskilt många arbetslösa, och det har inte varit någon större debatt om regeringens förslag. Om det lagstiftas gäller lagen naturligtvis även poliser. Fast ingen kommer gilla att bli tvingad att betala a-kassa, säger Lars-Göran Stålberg, ombudsman som ansvarar för Polisförbundets arbetslösa.

Förslaget om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring har funnits med sedan före valet. Höjningen av avgiften till kassorna har sedan lett till en massflykt från försäkringen och åter aktualiserat frågan. Men oppositionen och LO är starkt emot. En obligatorisk, statlig, a-kassa skulle kunna minska viljan att gå med i facket. Men kritiken kommer också från Svenskt Näringsliv, och motståndet är kanske ännu starkare bland småföretagarna, som också skulle tvingas in i en a-kasselösning de inte vill ha.

Den senaste tiden har mycket tytt på att regeringen planerat en reträtt från förslaget. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har uttalat tveksamhet.

Men i veckan fick regeringen alltså oväntat medhåll från miljöpartiet, som i ett förslag till sin kongress i maj vill att a-kassan blir obligatorisk i statlig regi, och samordnas med sjukförsäkringen. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin gick genast ut och välkomnade miljöpartiets omsvängning, och pratade om möjligheterna att skapa enighet över blockgränserna i frågan.

Regeringens utredare av obligatorisk a-kassa, Sören Öman, har fått tilläggsdirektiv, och ska nu presentera ett förslag senast den 15 maj.
Blir det en proposition hamnar den i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i frågan ännu. Men spontant kan jag tycka att alla som arbetar ska ha en lösning om man blir arbetslös, och att a-kassan bör bli mer försäkringsmässig, säger Hillevi Engström.

Även om polisens partisympatier inte kartlagts är det en utbredd uppfattning att många poliser röstar moderat. Partiet upplevs som det som mest står på polisens sida och levererar ökade resurser.

Att lova fler poliser är alltid välkommet inom kåren. Men det kan komma att överskuggas av att regeringen samtidigt bestämmer sig för att »extrataxera« poliskåren.