Anders Lago om Södertälje och USA

Text: Anna Ritter

Foto: Scanpix

Ordföranden i Södertäljes kommunstyrelse, socialdemokraten Anders Lago, har inbjudits att tala i den amerikanska kongressen om hur det kommer sig att Södertälje tar emot fler irakiska flyktingar än hela USA.

Hur kommer det sig att du fått denna inbjudan?

– Det kan nog bero på att Södertälje varit välbesökt av amerikanska medier den senaste tiden. Flera amerikanska radio- och tv-team har kommit för att intervjua mig om hur flyktingsituationen fungerar i vår kommun, så det är väl på den vägen som kongressen fått reda på mitt namn. Det verkar finnas ett stort intresse i USA för hur Södertälje och Sverige hanterar flyktingvågen från Irak.

Vem är det som bjudit in dig?

– Det är ett av utskotten i kongressen som ska hålla ett förhör om flyktingfrågan i Irak. De har bjudit in mig för att tala om vilka erfarenheter vi har i Södertälje och hur vi gör för att ta emot så pass många flyktingar som vi gör.

Blev du förvånad när du fick förfrågan?

– Jag blev väldigt förvånad och glad. Så vitt jag förstått så är det väldigt få svenskar som fått en liknande inbjudan tidigare. Hans Blix är nog den ende jag känner till som bjudits in att tala för den amerikanska kongressen.

När åker du?

– Ja du … Eftersom Marita Ulvskog tydligen berättat i radio om min inbjudan så kan jag väl säga att det är den 9 april som jag ska hålla mitt anförande.

Vad kommer du att säga till den amerikanska kongressen?

– Det är ju ett tag kvar så jag har inte förberett exakt vad jag ska säga. Men jag kommer väl att berätta hur vi jobbar rent praktiskt med att ta emot flyktingar och hur situationen ser ut i Södertälje i dag.

Hur många irakier bor det i Södertälje?

– Det är svårt att veta exakt, men det rör sig om mellan 5 000 och 6 000 personer av en befolkning på totalt 83 000.

Hur ser situationen ut hos er?

– Den är hemskt dålig. Så gott som alla flyktingar bor i områdena Hovsjö och Ronna, ofta inneboende hos släktingar och vänner, sovandes på madrasser. Senast i går träffade jag en irakier i Södertälje som berättade att de bor 15 personer i en tvårumslägenhet. Vi har 500 elever som går i så kallade förberedelseklasser och jag har träffat flera barn som inte vill gå hem ifrån skolan när dagen är slut.

Vilken är din förklaring till att lilla Södertälje tar emot fler irakiska flyktingar än hela USA?

– Varför USA tar emot så få irakiska flyktingar vet jag faktiskt inte. Vad jag förstått så pågår där en intensiv debatt just nu, främst om Irakkriget men också om flyktingfrågan. Sedan är det ju så att Sverige är rätt ensamt i Europa om att beteckna irakier som flyktingar i juridisk mening och därför har många av dem som är på flykt inte så stora valmöjligheter.

Men varför just Södertälje?

– Det vi ser är att nästan alla irakiska flyktingar som kommer till Södertälje är kristna och har kopplingar till vår stora syrianska invandrargrupp, ofta är det stora familjer med släktband som sträcker sig långt tillbaka. De nyanlända flyktingarna söker sig helt enkelt till vänner och familj. Många av de irakiska flyktingar jag träffar tycker att det här är ett stort problem, men de upplever att de helt enkelt inte kan säga nej när en familjemedlem ringer på dörren och ber om husrum.

Ser du överhuvudtaget inga problem med att tvinga människor att bo på en viss ort?

– Absolut inte. Redan i dag är flyktingar låsta till den ort där de börjat sina introduktionsprogram, så att ställa vissa motkrav från början är högst rimligt. Det är omöjligt att integrera invandrare i det svenska samhället när de bara omges av andra invandrare. Sverige har kapacitet att ta emot så många invandrare som vi gör i dag men det kräver att alla kommuner delar på ansvaret. Det är en sak att vara solidarisk med flyktingar i teorin, en annan att vara det i praktiken.

Detta har hänt

I veckan lanserade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin förslaget att flyktingar inte själva ska få bestämma sin bostadsort. Det har mötts av kritik från både vänsterpartiet och den moderate migrationsministern Tobias Billström. Södertäljes socialdemokratiska kommunalråd Anders Lago välkomnar dock förslaget.

Mer på fokus.se om: Irakiska flyktingar i sverige, Värnamo – bäst på integration, Tobias Billström.