Virtuell bank – riktiga pengar

Text: Mats Lerneby

Bild: Mindark (Entropia)

Hans Andersson, 61, vd på den nybildade banken Mind Bank, har mångårig erfarenhet av bank och finans. Men att på ett vettigt sätt kunna förklara vad det är han gör, är inte helt lätt.

– Ja, detta är annorlunda och spännande. När man ska förklara den underliggande verksamheten för folk i min egen ålder på någon middagsbjudning är det många som inte förstår.

Och det är inte helt lätt att förstå. Men bakgrunden är att den svenska Finansinspektionen har utfärdat banklicens till en ny svensk bank – mitt under brinnande finanskris. Banken kommer i första hand finnas på en planet som heter Calypso. Denna planet är virtuell och har i dag över 800 000 registrerade invånare eller användare.

Planeten finns i ett universum som heter Entropia Universe. Den finns inte på riktigt utan genereras i datorers grafikprocesser i kontorslokaler på Järntorget i Göteborg.

Entropia Universe är ett onlinespel, på fackspråk brukar det benämnas MMO – massive multiplayer online. Det mest kända MMO-spelet är World of Warcraft som har över 10 miljoner användare världen över, men Entropia växer snabbt. Och Entropia skiljer sig också jämfört med övriga spel. Spelet har nämligen en egen, verklig, ekonomi.

I andra spel betalar man en medlemsavgift på lite mer än hundra kronor i månaden. I Entropia växlar spelaren in verkliga pengar till spelvalutan PED som sedan kan användas till att köpa saker i spelet för. PED är kopplad till dollarkursen – 10 PED är lika med 1 USD. Om spelfiguren sedan i spelet hittar exempelvis en gruvfyndighet, exploaterar den och tjänar PED kan man växla tillbaka de pengarna i verklig valuta. Detta har skapat tillväxt. Spelet började generera vinst redan 2004, ett år efter lansering. Företaget Mindark gjorde 2007 en vinst på 18 miljoner. Men tillväxten finns inte bara hos företaget Mindark utan även i själva spelet.

År 2005 köpte exempelvis amerikanen Jon Jacobs en asteroid i spelet för en miljon kronor. Han byggde nattklubbar och skapade områden att jaga i och ganska snart drog Jacobs in 15 000 dollar i månaden på sin asteroid. Förra året sålde ett brittiskt klädföretag kläder på Calypso. Som spelare kunde du gå in i en digital affär, titta på plaggen, köpa dem och få den verkliga motsvarigheten hemskickad till din fysiska adress.

Efterfrågan på plaggen var enorm och den verkliga finansiella krisen har knappt märkts i den virtuella världen.

– Vi har märkt av den marginellt, men det kan lika gärna ha att göra med att vi för närvarande håller på att uppgradera vår grafikmotor och inte har kunnat uppdatera själva spelvärlden så mycket, säger Christian Björkman, marknadsansvarig på Mindark.

Flera planeter är nu under utveckling. En av dessa är en planet riktad till den kinesiska marknaden. Andra planeter är samarbeten Mindark har med andra partners.

– En aktör eller ett företag som vill starta en planet hos oss har egentligen inga andra begränsningar än de moraliska och ekonomiska regler vi som ägare till Entropia  har. Vi ger dem utvecklingsverktygen och sedan skapar de sin egen planet, säger Christian Björkman.

Och i takt med att Entropia växer, ökar pengahanteringen. Förra året gjordes transaktioner motsvarande 420 miljoner dollar i spelet.

I stället för att låta utomstående banker ta del av pengarna, startar nu spelbolaget en egen bank.

– Vi kommer att arbeta inom fyra områden. In- och utlåning, kortinnehav och valutahandel, säger Hans Andersson som är vd för banken i det nybildade dotterbolaget Mind Bank.

Banken kommer att erbjuda service både för personer med koppling till den virtuella världen och den verkliga. En spelare som har saker av värde i spelet kan alltså låna pengar i Mind Bank för att bygga ett plank hemma i trädgården i den verkliga världen.

För en utomstående är det en hisnande tanke. Men för Christian Björkman är det en logisk utveckling som han menar Entropia är väl rustat för.

– Visionen av Entropia fanns redan på 80-talet. Men tekniken gjorde det möjligt först i början av 2000-talet. I dag är vi bara i början av den digitala 3D-utvecklingen. Framöver kommer du kunna ta på och känna på digitala saker på ett helt annat sätt än vad du gör i dag. Att kombinera den tekniken med en ekonomi kommer bli vanligt och där har ju vi redan ett försprång, säger Christian Björkman.

Han får medhåll av såväl EU som analysföretaget Gartner som båda gjort undersökningar om den virtuella världen, Gartner spår exempelvis att 80 procent av dagens internetanvändare 2011 kommer ha en virtuell figur.

–  Jag vet att det kan vara svårt för en del att inse men mycket av den traditionella ekonomin som vi känner till är på väg in i den virtuella världen, säger Christian Björkman.

Vilka lagar som gäller är dock lite oklart. Om en kinesisk kunds pengaverksamhet på svenska servrar faller under svensk eller kinesisk lag är i dagsläget en källa till diskussion. Flera olika utredningar har  föreslagit en slags domstol som endast verkar i den virtuella världen.

– Hur det blir med den saken får framtiden utvisa, men givetvis är det något vi välkomnar. Vad det gäller MindBank så är vår banklicens utfärdad av Finansinspektionen. Således lyder vår bankverksamhet under svensk lag och EU, säger Hans Andersson.