Alla har en egen kandidat

Text:

Bild: Scanpix

Ska utländsk polis få genomföra insatser på svensk mark? Ska EU ha en gemensam finansinspektion och ska det gå att köpa svenskt snus även i Portugal?

Genom att svara på 25 noga utvalda och formulerade frågor får du reda på vilka partier som passar dig bäst. Så långt låter det som ett traditionellt partitest av den sort som brukar dyka upp i samband med val. Men på makthavare.se går testet ett steg längre.

– Det som är unikt med vårt test är att man får veta vilken av toppkandidaterna som bäst överensstämmer med ens egna åsikter, berättar Stina Morian, chefredaktör för makthavare.se.
Parti- och kandidattestet har konstruerats av redaktionen på makthavare.se. Och Cecilia Garme, som i tidigare val konstruerat partitest för andra tidningar, utlovar en hel del oväntade resultat.

– Just i Europaparlamentsvalet försöker kandidaterna profilera sig starkare, och ofta är de inte helt eniga med sina egna partier. Det är spännande, och ett gott skäl att ha med dem i testet.

Frågorna i testet och själva konstruktionen har i förväg granskats av statsvetare och opinionsexperter. En av dem är Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.
– För att fatta ett verkligt informerat beslut måste man givetvis läsa på mer, men det här partitestet kan tjäna som en kul genväg till att orientera sig inför valet.

Partitestet är bara en av många nyheter på makthavare.se. Sedan ett par veckor tillbaka drivs sajten gemensamt av Fokus och Almedalsbloggen. Almedalsbloggen har de senaste åren drivit sin verksamhet under politikerveckan i Visby och har där snabbt etablerat sig som den viktigaste informationskällan.

– Tanken med makthavare.se har alltid varit att skapa en kvalificerad och aptitlig sajt för dem som är intresserade av politik. Så när vi ville vidareutveckla sajten var det självklart att vända sig till just Almedalsbloggen, säger Martin Ahlquist, ansvarig utgivare för Fokus och makthavare.se.

På »nya« makthavare.se hittar du intervjuer, analyser, krönikor och bloggar. Men även intensiv direktrapportering från politiska event. Precis som tidigare finns vårt digitala uppslagsverk över de viktigaste makthavarna på sajten.

Skribenterna på makthavare.se är en brokig skara av akademiker, journalister, bloggare, opinionsbildare, politiskt färgade och oberoende röster. Men makthavare.se är, i likhet med Fokus, politiskt oberoende och fristående från alla organisationer och partier.

– Vår ambition är inte att vara nyhetsledande, däremot att berätta hur det blev som det blev och vilka som gjorde det möjligt, säger Stina Morian, chefredaktör för makthavare.se.

Ladda ned Fokus valguide som PDF.