Ni kan somna om nu

Inte ett dyft av intresse hände i EU-valet.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Nog var det ett antiklimax ändå? Ett ynka mandat från Kristdemokraterna till Vänsterpartiet. I övrigt hände inte ett dyft av intresse i EU-valet. Inget litet skitparti åkte ur ”låstsasparlamentet”, som Johan Hakelius kallar det. Inget litet skitparti kom in. I varje fall inte från Sverige. 

Men ytterhögerns frammarsch i Europa då? Skrämmer inte den? Vi kan ju börja med att konstatera att här hemma marscherade Sverigedemokraterna bakåt, inte framåt. Och det fanns fler länder där högerpopulistiska partier backade. Ungern och Polen exempelvis. Samtidigt gick högern förstås starkt i de tre största EU-länderna; Tyskland, Frankrike och Italien. Samt att den italienska premiärministern Giorgia Meloni nu vill ta en ledarroll för att ena högerpartierna i EU. Fast man ska också hålla i minnet att Meloni sedan hon tillträdde har rört sig allt mer mot mitten och längre bort från den högerkant hon en gång kom ifrån. Samma sak kan sägas om Marine Le Pen och Nationell Samling i Frankrike som nu ska prövas i ett parlamentsval på hemmaplan, vilket i sin tur kan medföra att partiet tvingas ta ansvar på riktigt för första gången, med allt vad det innebär

Tyska AfD är sannolikt den största orosfaktorn och det gäller inte minst inom ytterhögern i Europaparlamentet, som ingalunda är särskilt enhetlig. Den är uppdelad i två partigrupper och AfD sparkades ut ur den ena av dessa på initiativ just av franska Nationell Samling efter flera skandaler (bland annat sa ledamoten i EU-parlamentet Maximilian Krah till en italiensk tidning att medlemmar i SS under Andra världskriget ”inte nödvändigtvis var brottslingar”). AfD är för närvarande utan grupptillhörighet vilket reducerar partiets inflytande i parlamentet. 

Nåväl, även om högerpartierna gick starkt fram i EU-valet så ökade även liberalakonservativa EPP (med svenska M och KD). Tillsammans med Socialdemokraterna och liberalerna i Renew lär dessa tre partigrupper behålla greppet om politiken och se till att den för det mesta hamnar någonstans i centrum, även under den kommande mandatperioden. 

***

Text:

Toppbild: TT