Svensk gisslan fri

Text:

Bultens vd Tommy Andersson satt på sitt kontor när samtalet kom. Det var Ryszard Cienciala, vd för det Kina-baserade dotterbolaget, i luren. »Våra tillgångar är släppta och det verkar som att jag kan få åka hem«, sa han.

Allt började under 2007 när verkstadsföretaget Bulten skulle bygga ut sin fabrik och köpte ytterliggare en tomt i Beijing. Uppdraget att bygga de nya lokalerna gick till ett kinesiskt företag som redan efter ett par veckor krävde mutor. Byggbolaget visade sig vara korrupt och allierat med Bultens egen fabrikspersonal som svarade med vilda strejker. Fabrikens produktionschef använde dessutom personalen till nattskift på sitt eget företag – för Bultens pengar.

Vd:n Ryszard Cienciala vägrade hårdnackat att ge mig sig och betala några som helst mutor.

Och problemen eskalerade. Hans assistent sade upp sig efter hot om att hon skulle få benen avhuggna. Trakasserierna och förföljelsen gick så långt att Ryszard Cienciala till slut tvingades att ha en personlig säkerhetsvakt.

Bygget stoppades. Till slut gick det upp till den lokala domstolen som beslutade till Bultens nackdel. Deras tillgångar i landet frystes, lokaler och utrustningen beslagtogs och företaget dömdes dessutom att betala böter om 10 miljoner till byggbolaget och 100 000 till produktionschefen som avskedades. I julas förbjöds Ryszard Cienciala att lämna landet. Så har situationen sett ut, tills nu.

Helt plötsligt släppte allt.

Bulten hade tidigare gått med på en förlikning om drygt två miljoner. Nu verkade beloppet helt plötsligt vara till byggbolagets belåtenhet. Och myndigheterna löste alla restriktioner.

– Både jag och alla som varit inblandade i det här blev väldigt glada men också förvånade. Så segt som allt gått hittills trodde jag att det skulle ta betydligt längre tid att lösa konflikten, säger Bultens vd Tommy Andersson.

Den svenska ambassaden i Kina har under fallets gång arbetat enträget för en lösning. Personalen har skickat brev till myndigheterna och arrangerat möten mellan svenska och kinesiska diplomater. Inför det svenska regeringsbesöket i april förra året hamnade ärendet även på Utrikesdepartementets bord. Handelsminister Ewa Björling (m) träffade bland annat Kinas handelsminister för att diskutera Bulten.

– Han sa naturligtvis att de ska se över saken och ta tag i problemet. Officiella Kina behåller alltid sitt ansikte utåt. Men sedan har det dröjt innan det slutligen har gjorts något.
– För ett litet företag som inte har de finansiella musklerna att hålla ut så pass länge som Bulten ändå har gjort, hade det slutat i konkurs.

Sedan har även utrikesminister Carl Bildt återigen tagit upp fallet på en Kinaresa i mars i år. Och media har belyst problemen för företaget. Det var de samlade och massiva påtryckningarna som tillslut löste tvisten tror Ewa Björling. Men det finns fortfarande svenska företag som upplever samma sak i Kina.

– Det är helt oacceptabelt. Vi påpekar det ständigt i möten med landet. Men vi har goda relationer till Kina. Det är viktigt för att vi ska kunna påverka och att kritiken ska gå fram.

Ryszard Cienciala är just nu hemma efter månader som gisslan men kommer att resa tillbaka till Kina om några veckor. Företagets aktivitet har stått stilla under konflikten med myndigheterna. Nu återstår arbetet med att lägga en plan för verksamheten, återuppta produktionen och fylla de nya lokalerna de har hyrt. Problemen uppstod till viss del i samband med att företaget ägde mark i Kina, nu garderar man sig med att byta strategi och hyra i stället.

Trots korruptionen tvekar inte Tommy Andersson inför att fortsätta verka i landet.

– Man vet aldrig om det kommer nya problem. Men genom att inte ge oss har vi visat att vi har makt och kanske inte blir lika lätta att hoppa på. Det är väldigt skönt att inte korruptionen vann utan lag och rätt, kommenterar han.

Läs mer: Svensk gisslan i Kina