Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt

Välkommen till nya fokus.se!

Nya fokus.se är här. Nu är vi snabbare, mer aktuella och bjuder mer på oss själva och vårt innehåll.

Ni kanske har märkt att det ser lite annorlunda ut här på fokus.se. Vi är oerhört glada över att kunna göra denna efterlängtade uppdatering, och hoppas att ni kommer att trivas lika bra på den nya sajten som vi gör!

Några av målen med nya fokus.se är: Att bli snabbare på att plocka upp aktuella ämnen genom att utnyttja vårt rika artikelarkiv. Att det ska finnas mer att klicka på och vara lättare att hitta relaterade artiklar och angränsande ämnen. Att vi ska bli mer transparenta och närvarande på sajten.

På förstasidan syns den ambitionen i spalten som heter aktuellt, där vi igår publicerade texter om nobelpriset i litteratur, andra nobelpris och Göran Lambertz nya äventyr. Du behöver inte vänta tills nästa nummer för att få veta vad Fokus tycker är viktigt. Och du kan fortsätta lita på att det fördjupande innehållet om veckans viktigaste ämnen finns i tidningen och på sajten varje fredag, precis som det alltid har gjort.

Ett bra sätt att hålla koll på Fokus i veckan är att lägga till aktuellt-spalten i din RSS-läsare, där du naturligtvis också kan lägga in någon av våra många andra RSS-kanaler.

På artikelnivån har vi förbättrat hur relaterade artiklar och ämnen visas ut. Till höger om artikeln ska det alltid finna något att klicka vidare till. Där kommer du ibland också hitta ett nytt fält som heter "länkar om ämnet". Dessa länkar kommer från redaktionens gemensamma bokmärkes-samling och är tänkta att ge en bättre insyn i våra källor, vår inspiration och vad vi har på gång. Vilket också är tanken med att visa ut redaktionens gemensamma kalendarium.

På arkivnivån har vi gjort det enklare för dig att hitta det du letar efter. Oavsett om du bläddrar i tidigare nummer, ett ämne, en kategori eller söker på sidan.

Men det bästa med nya fokus.se är att vi kommer släppa sidans WordPress-tema, Fokustema, i ett prydligt litet paket åt er som använder WordPress för webpublicering. Först måste vi dock lära oss lite mer om hur det fungerar i en skarp miljö och förbereda det så att du och din organisation lättare ska kunna använda det på er sajt.

Det finns många små godsaker med Fokustema och jag kommer i serie inlägg framöver dokumentera och förklara dem. Förhoppningen är naturligtvis att vi ska bli fler som använder Fokustema så att vi kan dela och utveckla funktionalitet och erfarenheter med varandra.

Vi kommer inte att vila efter den här uppdateringen. Nu ska till exempel mobilsajterna slipas och släppas. Men nog om oss! Nu vill vi veta vad ni vill ha ut av fokus.se. Vad ska vi göra framöver? Kommetarstråden är öppen!

En sista sak: Vissa webläsare kan under vissa omständigheter göra vissa konstigheter. Om ni upptäcker något som ser märkligt ut, skicka  jättegärna ett mejl till jonatan.fried@fokus.se och berätta vad och vilken webbläsare du använder så ska vi göra vårt yttersta för att fixa det så fort det bara går.

Tack för ordet!

9 thoughts on “Välkommen till nya fokus.se!

 1. Anders skriver:

  Snyggt! Men i Chrome ser brödtexten helt kajko ut. Ett mycket märkligt typsnitt… Är jag ensam om detta? Knappt läsbart. Funkar utmärkt i Firefox.

  1. Jonatan Fried skriver:

   Tack! Har du möjlighet att skicka över en skärmdump (jonatan.fried@fokus.se)? Windows font-rendering är ju deprimerande i allmänhet, men mitt Chrome tycks inte göra brödtexten konstigare än något annat typsnitt. Skulle vara oerhört tacksam för fler ledtrådar!

 2. Jonatan Fried skriver:

  Aha, jag förstår. I upplösningen 1024×768 (xga) blir det dock inte många pixlar över i bredd (sidan är 960px bred). Det skulle möjligtvis vara om man gjorde en flödande layout, men det har ju sina nackdelar det med..

 3. Priest skriver:

  Nu var det väl knappast horisontell scrollning Björn var ute efter utan snarare att ni borde utnyttja hela skärmbredden…

 4. Jonatan Fried skriver:

  Tack Joakim och Tomas för de fina orden! Jag hoppas också att massor av svenska publikationer kommer till WordPress och Fokustema.

  Om du är en av dem som funderar på att byta, tveka inte att höra av dig. Jag kommer också att dela med mig av våra erfarenheter här: http://sv.redaktionellasystem.wikia.com

  Björn, du har en intressant poäng, men vi kommer nog hålla oss till vertikal scrollning även framöver, det är trots allt en mångtusenårig konvention.

 5. Björn skriver:

  Precis som alla andra har ni fel orientering på sidan. Datorbildskärmar är landskapsorienterade men ni har sidan porträttorienterad vilket ger onödigt mycket rullande när man ska läsa. Bli först med att att göra rätt.

 6. Tomas@GoodOld skriver:

  Grattis och well done! Vi ser fram emot fortsättningen och ett välförtjänt topp tre i bästa nyhetssajt.

 7. Det kommer en länk imorgon också, men texten/kommentaren får du redan nu:

  Jonatan är verkligen en hardcore wp-ninja. Det arbete han ensam gör med Fokus överträffar det mesta som DN och Expressens it-snubbar levererar, tillsammans. Och nu släpper de snart ut en del av sin smartness till folket också. Hur många svenska publikationer ska vi få se rulla på Fokus-setup då? Massor hoppas jag!

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»Så dålig är alltså arvs- fondsdelegationens styrning och kontroll«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera