Mötet med Herta Müller

Text:

Bild: Wkimedia Commons

Hur var det att träffa henne?

– Det var spännande. Jag var väldigt tagen efteråt och bitvis skakade hon när hon berättade om allt hon varit med om. Herta Müller är väldigt välkomnande och inbjudande, men har samtidigt en stor integritet. Hon är en väldigt speciell person.

Hur menar du då?

– Hon har alltid varit en »outsider«. Först i Rumänien som tysk minoritet och sedan i Tyskland som utlänning. Vi skrattade mycket åt att hon ofta blir rättad i det tyska språket även fast hon ses som en av de tyska språkets största förnyare och sitter i akademien. Jag däremot blir det det inte.

Varför tror du att det är så?

– Jag ses som en god utlänning. Hon är däremot liten, mörk och kommer från Rumänien.

Hur känd är hon i Tyskland?

– Hon är inte alls så känd. Jag var på lunch med flera tyskar när meddelandet om att hon hade vunnit kom. De flesta visste inte vem hon var, trots att det är välutbildade människor.

Vad beror det på?

– Hon är en väldigt smal författare och ibland tror jag att det hon skriver kan uppfattas som svårare än vad det är. Det finns dessutom väldigt mycket tysk litteratur och hon är ingen publikfriare.

Har du haft någon kontakt med med henne sedan ni träffades?

– Nej, men jag har följt henne och varje år hållit tummarna om att hon ska få nobelpriset. Det är alltid roligt om det är någon man har träffat som vinner.

Läs Therese Larsson reportage om Herta Müller här.