»Guedras in the Wind« av Irving Penn såldes nyligen på Christie’s i New York. I oktober avled Penn, 92 år gammal.

Fokus listar

Klick

Hugade hobbyfotografer och professionella plåtare samlas på norra Europas största fotomässa som äger rum i Älvsjö i helgen

Årets fotohändelser

2009 har varit ett händelserikt år på fotofronten. Några exempel.

Anne Leibowitz
Stjärnfotografen som fotat otaliga kändisar för tidningar som Rolling Stone och Vanity Fair, har svårt att betala tillbaka det lån på 24 miljoner dollar hon tog för att kunna upprätthålla sin glamorösa livsstil. Deltagarna i »Lyxfällan« bleknar i jämförelse.

Irving Penn
I början av oktober avled den 92-årige världsberömde modefotografen i sitt hem i New York. På Ingmar Bergman-auktionen på Bukowskis såldes ett signerat porträtt av mästerregissören, som Irving Penn tagit 1964, för 520 000 kronor.

Lee Miller
I helgen startar Millesgårdens stora utställning »Med surrealistisk blick«, med verk av mode- och krigsfotografen Lee Miller (1907–1977).

Robert Adams
Årets Hasselbladspristagare blev fotografen Robert Adams, som mestadels har arbetat i den amerikanska västern. Förra veckan hyllades Adams vid flera ceremonier i Göteborg.

Silvio Berlusconi
I maj beordrade en åklagare att ett hundratal fotografier, tagna med teleobjektiv utanför den skandalomsusade italienska premiärministerns hus, skulle beslagtas. Bilderna visade bland annat hur Berlusconi umgås med minderåriga kvinnor under en nyårsfest.

LISöstling

Fågelfotografi

Brutus Östling är en av världens mest uppmärksammade fågelfotografer. Här avslöjar han sina fyra främsta tips för att lyckas i det vilda.

1. Solljus. När man tar fågelporträtt i solljus är det viktigt att ljuset kommer bakifrån eller framifrån (motljus). Det blir så fula skuggor med sidljus.

2. Bakgrund. Håll alltid koll på bakgrunden! Det gäller att vara långt borta från fågeln: teleobjektiv är inte bara till för att komma nära, utan även för att ge en harmoniskt oskarp bakgrund.

3. Mat. Vill man fota småfåglar kan man mata in dem. Man bestämmer sig för vilka grenar man vill att fåglarna ska sitta på och anpassar matningen efter det.

4. Glädje. Viktigast av allt är att ha kul! Det håller jag fast vid, även om jag lever på det här. Amatör betyder älskare. I själ och hjärta vill jag alltid vara en amatör, hur professionell jag än blir.

Mässmåsten

Fokus tipsar om fem spännande händelser under fotomässan.

Pimpa tomten
Fotografier i trädgården? Något okonventionellt kanske, men varför inte. Fotografen Athina Strataki visar hur väderbeständig fotokonst och trädgårdsdesign kan kombineras.

Albert den store
Han hade nyligen sex bilder på annonstavlorna på Times Square och har fotat storheter som David Bowie, Kate Moss, Mick Jagger och Alfred Hitchcock. Fotografen Albert Watson kallas i fotokretsar för »Albert the Great«. Och nu kommer han alltså till Sverige.

Bildsköna bönor
Matfotografen Matilda Lindeblad visar tillsammans med en kock hur matfotografering egentligen går till. Från kastrull och styling till själva fotograferingen.

Finn dig själv
Under det här föredraget utlovar fotografen Göran Segerholm att alla osäkra fotografer där ute ska komma till självinsikt. För det finns enligt honom olika fotograftyper, som jägaren, berättaren, hantverkaren och poeten.

Snygg snabbt
Photoshopexperten Ander Jensen visar hur man lägger digital makeup, tar bort finnar och formar om kroppen på sitt objekt.

Fotografer på film

Blow-up (1966)
En fotograf blir inblandad i ett mord i Michelangelo Antonionis kultfilm som vann guldpalmen i Cannes. Vanessa Redgrave i en av huvudrollerna och Herbie Hancock står för soundtracket.

Morden i Mid­somer – En bild av oskulden (2007)
Grånade gamla fotoentusiaster som vägrar ge upp det analoga bråkar med det tuffa digitalfotogänget i skinnpaj. Det leder förstås till ond bråd död.

Bröllopsfotografen (2009)
Ulf Malmros delvis självbiografiska film om den bonnige fotografen från hålan i Värmland som plötsligt plåtar överklassbröllop i Djursholm.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera