Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Prinsessans tid är nu

På torsdag presenterar vi årets makthavarrankning, där Sveriges maktelit mäts och vägs på längden och på bredden. Men redan nu börjar vi avslöja några av förändringarna på 100-listan.

Kronprinsessan Victoria, till exempel. Hon har stigit som en raket med närmare fyrtio placeringar och är nu en av Sveriges viktigaste makthavare. Till stor del beror det på ett massivt mediegenomslag efter förlovningen med Daniel Westling. 

Men den grupp som har bedömt makthavares informella inflytande - och som jag har lett - har i år också gjort en annan bedömning av kronprinsessans informella makt jämfört med tidigare år. I en monarki, där posten som statschef ärvs, är en förlovning inte bara ett steg mot ett äktenskap utan också ett kliv mot större inflytande. Med en make vid sin sida är sannolikheten större att Victoria kan säkra successionen och därmed sin egen makt. Så funkar en monarki. 

Sedan finns förstås den ständiga frågan: hur mycket makt har egentligen våra kungligheter? Vad tycker du? 

makthavare.se kan du läsa mer från rankningen, titta in i vår egen wiki över svenska makthavare eller granska förra årets 100-lista.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera