Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Veckans Fokus

Landet som drunknar

Kristallklart vatten och vita orörda stränder, så är vi vana att se Maldiverna. Fotografen Francesco Zizola har fångat sidor av det hotade semesterparadiset som resebolagen inte visar i sina kataloger.

Två millimeter kan tyckas försumbart. Särskilt när det handlar om världshaven. Men två millimeters höjning – per år – innebär ingenting annat än katastrof för det lilla öriket Maldiverna, världens lägst liggande land. Den högsta punkten mäter bara 2,3 meter och huvudstaden Male ligger bara en meter över havet.

Landet – 1 190 korallöar utströsslade mitt i Indiska oceanen – hotas att bokstavligen dränkas om klimatförändringarna fortsätter. Den globala uppvärmningen gör att havet sakta, sakta kryper upp längs de vita stränderna, en mindre storm tar med sig såväl palmer som hela hus ner i havet.

President Mohamed Nasheed fick i höstas internationell uppmärksamhet när han samlade sitt parlament till världens första undervattenskabinett. Iklädd dykardräkt, snorkel och tuber visade han hur hans land kommer att se ut om klimatförändringarna inte hejdas.

Media kom, dök, och försvann igen. Men det gjorde inte den italienska fotografen Francesco Zizola. Inför FN:s klimatmöte har han och åtta andra fotografer dokumenterat klimatförändringarnas effekter över hela jorden. Tillsammans ställer de ut sina starka bilder i Köpenhamn.

Att läget på Maldiverna är allvarligt visade sig inte minst i december 2004 när den väldiga tsunamin svepte fram över öarna. Vattenmassorna ritade om kartan över önationen för alltid, förstörde det mesta av dricksvattnet och gjorde tusentals invånare hemlösa. Fortfarande kämpar många av dem för sin överlevnad i enkla plåtskjul.

President Nasheed har förstått vad som hotar och inlett förhandlingar för att köpa ett helt landområde, i Indien, dit han kan flytta sin befolkning.

Maldiverna är dessvärre inte ensamt om att stå inför en katastrof när havet stiger. Andra lågt liggande nationer som Bangladesh och Burma ser en nära framtid där hundratusentals kommer att söka sig till över gränserna in i grannländerna som klimatflyktingar.

FN:s klimatpanel IPCC uppskattar att havsytan kommer att stiga mellan 10 och 80 centimeter fram till år 2100. Vissa forskare som använder andra modelleringsverktyg menar att haven kan stiga så mycket som 1,3 meter.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Ekonomi
Blogg / Ekonomi

Bolagsjättar med egen utrikespolitik

Bolagsjättarna är numera stora som stater och beter sig också som nationer - med en helt egen utrikespolitik.

Ekonomi / Utrikes

Grispest höjer köttpriset i Kina – väcker symbolisk oro

En svinpest har drabbat Kina. Det driver upp fläskpriset – vilket skapar en ekonomisk oro i landet.

Blogg / Ekonomi / Inrikes

Göran Persson går i Carl Bildts fotspår

Blogg: Göran Persson vägrar sälja aktier när nya uppdrag adderas till portföljen. Carl Bildt har gjort likadant. Enda skillnaden – den ene är socialdemokrat.

Prenumerera