Ojämn kamp

Text: Emma Härdmark, Köpenhamn och Thord Eriksson

Bild: PETER DEJONG/scanpix

Massiva demonstrationer, kreativa flygblad, aktivistiska kampanjbloggar och skanderande isbjörnar. Metoderna att nå makthavarna med sitt budskap har varit många utanför entrén till klimatmötet i Köpenhamn. Även inne på Bella Center finns gott om frivilligorganisationer. När en ung kvinna lyckas ta sig upp till tv-podiet och rullar ut en jättevepa bryter jublet ut. Vakterna är där på ett ögonblick och sliter ner henne.

Tyngre organisationer, som Stockholm Environment Institute (SEI), menar att de aktivistiska sammanslutningarna

ibland sänker allas rykte genom sina aktioner. Mikael Román, forskare på SEI, berättar att han just pratat med en delegat som kvällen innan stapplat ut från Bella Center efter en hård förhandlingsdag på fjorton timmar.

– Bara för att höra av veganerna utanför att han var en idiot. Att han inte brydde sig om klimatet. Han undrade: »Vem är det egentligen som bryr sig?«

I korridorerna på Bella Center är inte de rosa id-korten som delegaterna bär i majoritet. Det är i stället de gula korten som syns mest, de som bärs av representanter för frivilligorganisationerna.

Men kan de påverka utgången av klimatmötet? Vissa svarar optimistiskt ja.

Det berättas om en situation under klimatmötet på Bali 2007 där representanter för en organisation länge hade bearbetat delegater med konkreta förslag till formuleringar i slutdokumentet. När förhandlingarna i slutskedet var på väg att kollapsa gick en av dessa delegater upp i talarstolen och förslog att en bisats och en huvudsats i en formulering skulle byta plats – precis så som lobbyorganisationen föreslagit.

Den nya skrivningen accepterades och dokumentet kunde röstas igenom.

Vid en mörkgrön monter i den stora mässhallen står Mariano Colini Cenamo framför ett gigantiskt foto av regnskogen – en av konferensens huvudfrågor. Han jobbar för den brasilianska organisationen Instituto de Conservacão Desenvolvimento Sustentável do Amazonas (Idesam).
– Vi försöker få beslutsfattare att anstränga sig extra för att bevara regnskogen som ett sätt att lindra klimatförändringarna.

Idesam ger förhandlarna konkreta skriftliga rekommendationer om vilka positioner de bör ta i samtalen och vilka följder olika ställningstaganden skulle få.
– Jag är övertygad om att de tittar ordentligt på dem och tar dem i beaktande, säger Mariano Colini Cenamo.

Att ansträngningarna kan ge resultat bekräftas i frågan om Amazonas urbefolkning, som först inte nämndes i den så kallade REDD-strategin (Reducing Emissions from Deforestation). Men efter påtryckningar kompletterades texten med formuleringar om att deras rättigheter måste tas till vara.

Samtidigt som organisationerna på klimatmötet jobbar för långtgående åtaganden från världens länder, verkar starka krafter i motsatt riktning. När det amerikanska magasinet Mother Jones nyligen listade världens enskilt mest kraftfulla förnekare av klimathotet, hamnade Exxon Mobil på första plats. Världens största oljebolag pumpar systematiskt ut stora belopp till klimatskeptiska tankesmedjor runtom i världen, 2005 uppgick beloppet till åtta miljoner dollar. Och förra året gick bidrag till bland annat Heritage Foundation. I en rapport nyligen hävdade den amerikanska organisationen att det så kallade Waxman-Markey-lagförslaget från representanthuset skulle göra miljoner amerikaner arbetslösa och leda till chockhöjda elpriser.

Ett effektivt sätt att skapa opinion mot förslagen om handel med utsläppsrätter, krav på förnybar energi och energieffektivisering för att minska utsläpp av växthusgaser.

Enligt mer neutrala bedömningar skulle förslaget snarare kosta amerikanska hushåll runt 150 dollar per år.

Klimatskeptiska lobbyister

1 Exxon Mobil

2
Lord Christopher Monckton

3 American Coalition for Clean Coal Electricity

4 Plants Need CO2

5
American Petroleum Institute

6 Committee for a Constructive Tomorrow

7 The Heartland Institute

8 Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change

9 FreedomWorks

10 Tennessee Center for Policy Research

11 Federation for American Coal, Energy and Security

12
Institute for Energy Research

De tolv mest inflytelserika klimatskeptiska opinionsbildarna, enligt det amerikanska magasinet för undersökande journalistik, Mother Jones.