Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
INNvattenfall Inrikes

Sanningen om Vattenfall

Både Vattenfall och näringsministern svävade på sanningen i november förra året. Motivet för att sälja elnätet var att rädda bolagets finanser. Och regeringen var med på noterna.

Det var på kvällen den 10 november som nyheten briserade. TV4 avslöjade att Vattenfall planerade att sälja sitt svenska elnät. Enligt kanalen skulle pengarna användas för att investeras i kärnkraft i Storbritannien.

Bolaget kontrade med ett pressmeddelande:

»Vattenfall dementerar uppgiften i TV4 att företaget ämnar sälja den svenska distributionsverksamheten. Inga beslut med den innebörden har fattats vare sig i företagets ledning eller i styrelsen.«

Dagen därpå mötte näringsminister [[Maud Olofsson]] pressen, hon gick till hård attack mot bolaget.

-Den senaste tidens händelser hos Vattenfall har skadat bolagets förtroende, dundrade hon inför journalisterna.

Näringsministern medgav också att hon kände till den planerade försäljningen av elnätet.

- Men vi sade nej, sa Maud Olofsson, enligt E24.

Fokus har i ett omfattande reportage granskat vad som egentligen hände de där dagarna i november som tvingade styrelsen att offentliggöra en efterträdare till vd [[Lars G Josefsson]]. Granskningen ledde långt in bakom kulisserna i det sargade bolaget – och djupt in i maktens vindlande korridorer.

Huvudmotivet till elnätsförsäljningen var inte att köpa brittisk kärnkraft, det var för att rädda finanserna i bolaget. Efter 90-miljardersköpet av nederländska energibolaget Nuon i början av 2009 var Vattenfall hårt skuldsatt.

Flera kreditvärderingsinstitut hade börjat förbereda nedgraderingar, vilket innebär ytterligare ökade räntekostnader för bolaget. Den 23 december i fjol sänkte också Standard & Poor’s sänkt sin ”outlook” för Vattenfalls betyg från stabil till negativ, och följdes efter av Fitch som sänkte betyget från A+ till A.

Bolagets styrelse och ledning började diskutera en försäljning av elnätet redan för snart ett år sedan, våren 2009. Regeringen var införstådd med planerna, deras representant satt ju i den styrelse som utredde frågan.

Representanter för facket motsatte sig direkt en försäljning – utan att få gehör. I september ilsknade de till och begav sig till näringsdepartementet. Efter det ska regeringen, enligt Fokus källor, ha bett styrelsen att ta det lugnt med en sådan process.

Något nej, som Maud Olofsson talade på vid pressträffen, handlade det därför inte alls om.

Hela berättelsen publiceras Fredagen 5 februari 2010 i Fokus.

2 thoughts on “Sanningen om Vattenfall

 1. Jan Öhlund skriver:

  Efter vad som har framgått av media om Vattenfall under de senaste åren är det inte alls konstigt att man desperat har försökt sälja eldistributionsnätet för att rädda ekonomin.

  Det är ju inte bara köpet av kraftverken Nuon i Holland som har dränerat Vattenfalls kassa. Två gånger 50 miljarder har lånats upp för att finansiera kraftverken i Tyskland. Trots det står sedan drygt två år fortfarande två kärnkraftverk stilla: Brunsbüttel och Krümmel utanför Hamburg. Vattenfalls tillstånd att köra kärnkraftverk är dessutom indraget. Vi får tacka vår herre att de står stilla eftersom den tyska tillsynsmyndigheten konstaterat över 700 allvarliga incidenter, trots att Vattenfall försökt mörka händelserna med falska rapporter.

  Efter en gigantisk upplåning och två kärnkraftverk i dåligt skick som inte får köras, står flera tusen anställda utan att kunna uträtta någonting annat än uppbära lön.

  Självklart behövs det enorma summor för att hålla bubblan i gång. Fiktiva vinster skall redovisas och omsättningen hållas uppe som grund för bonus och höga löner.

  Många, men inte tillräckligt många, har sedan länge insett att Vattenfall och inte minst dess ca 250 underbolag sysslar med allt annat än det som svenska folket i allmänhet tror och förväntar sig. Helfint för förmånstagarna, Lars G Josefsson plus en lång rad underchefer.

  Riksrevisionen tillhör gruppen som insett men trots rapporter inte alls fått göhör för sin kritik, vilket är allvarligt.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»Kristersson kan förlita sig på att SD tycker att Löfven är värst.«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera