Locket på om skolaffären

Text: Leif Holmkvist

Bild: Scanpix

Academedia är Sveriges största friskolekoncern med 2 500 anställda. Verksamheten sträcker sig från förskolor, grundskolor och gymnasium till vuxenutbildning med totalt 44 000 elever. Koncernen är börsnoterad och omsatte i fjol 2,1 miljarder kronor. Rörelseresultatet för 2009 var 181 miljoner kronor.

Den senaste veckan har Academedias börskurs stigit kraftigt på rykten om att koncernen ska säljas. I tisdags morse tvingades styrelsen bekräfta planerna på en försäljning till det internationella riskkapitalbolaget Providence Equity Partners.

Academedias största ägare, investmentbolaget Bure Equity, har förbundit sig att sälja sina 13,6 procent av bolaget för 170 kronor aktien före 1 maj. Providence har bekräftat att ett bud på samtliga aktier kommer inom några veckor.

Providence är ett av världens största privata riskkapitalbolag med inriktning på företag inom medier, underhållning och kommunikation. Bolaget har gjort ett hundratal affärer sedan starten för 20 år sedan och har kvar ägande i ett femtio­tal bolag världen över. Tillsammans med riskkapitalbolaget Carlyle Group köpte Providence till exempel år 2006 det svenska kabel-tv-företaget Comhem för elva miljarder kronor.

Affärsidén är att skapa investeringsfonder genom att ta in kapital från försäkringsbolag, pensionsfonder, finansiella institutioner och rika privatpersoner. Fonderna köper företag med syftet att strukturera om, öka lönsamheten och därmed höja värdet. Därefter säljs bolagen med vinst, oftast inom tre till sju år.

Providence äger redan några utbildningsföretag i USA, men vill nu in på skolmarknaden i Europa, där företaget tidigare mest äger kabel-tv-bolag. Första köpet kan bli Academedia.

Men affären är politiskt känslig för utbildningsminister Jan Björklund och regeringen, som kan vänta en debatt inför valet om privata vinster inom vård, skola och omsorg.

Providence är extra känsligt eftersom företaget tidigare har ägt sina bolag, bland annat Comhem, genom så kallade limited partnerships i det karibiska skatteparadiset Caymanöarna, som först i fjol undertecknade ett avtal om informationsutbyte med de nordiska länderna. Företag betalar i princip ingen skatt på Caymanöarna, vilket blir extra pikant om vinsten härrör från exempelvis friskolor finansierade med skatter via skolpeng.

Men utbildningsdepartementet vill inte ta i frågan. Fokus vill fråga vad [[Jan Björklund]] känner till om köparen, men hans pressekreterare Anna Neuman upprepar:

– Utbildningsdepartementet har inga kommentarer till den här affären.

Men har ni ingen synpunkt på att ett hundratal skolor kan säljas till ett skatte­paradis?

– Det här har utbildningsdepartementet inte med att göra. Det är en fråga som Skolinspektionen får hantera. De granskar skolorna och så länge de följer svenska regler har vi inga synpunkter.

På Skolinspektionen blir Fokus hänvisad till Anna Sundberg, chef för enheten för tillståndsprövning:

– Det ligger inte i vårt uppdrag att granska försäljning av aktier i ett företag, därför har vi ingen kunskap om Providence.

Men är riskkapitalister bra ägare till skolor?

– Det vet jag inte.

Har ni någon synpunkt på att de jobbar via skatteparadis?

– Det ligger inte i vårt uppdrag att uttala oss om det.

Providence gör heller inget för att skingra oklarheten om vilket bolag och vilka fonder som ska äga de svenska skolorna. På pr-företaget JKL sitter Erik Nilsson:

– Jag förmedlar bara frågorna.

En timma senare svarar Providence via mejl:

»Vi återkommer till dessa frågor om och när ett formellt bud föreligger.«