Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt

För zeppelinarnas skull

USA har länge hamstrat helium. Men för några år sedan började de sälja ut sitt lager till reapris, och nu hotar heliumbrist.

Valstugor, partiknappar och dörrknackning i alla ära. Det festligaste inslaget i en svensk valrörelse – inräknat partiernas tveksamma försök till kampanjlåtar – står tveklöst heliumballongen för. Inget kan som heliumballongen förvandla en sorglig bunt åhörare till ett folkhav av sympatisörer (eller för den delen få dem att tala med Kalle Anka-röst).

Men nu håller festen på att ta slut, varnar nobelpristagaren Robert Richardson.

Boven i dramat är USA. De amerikanska myndigheterna började 1925 bunkra upp en strategisk heliumreserv. Först för zeppelinarnas skull, senare som en del av rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen.

I dag finns en miljard kubikmeter av gasen – halva världens totala heliumreserv – lagrade i en liten håla i Texas. Det blev dock en dyr affär och 1996 fattade den amerikanska kongressen beslut om att lagret skulle säljas. Allt skulle bort till 2015.

Världen har alltså befunnit sig i en permanent heliumrea de senaste 14 åren. Om ett verkligt marknadspris hade fått råda hade en partyballong på ett tivoli kostat närmare en tusenlapp. Industrin – som utnyttjar att inget grundämne har lika låg kokpunkt – har inte behövt återvinna gasen eftersom det varit billigare att köpa ny.

Och nu håller den alltså på att ta slut.

Ironin i det hela: helium är efter väte det vanligaste ämnet i hela universum. Det kan politikerna grubbla på när valrörelsen 2018 sker utan ballonger.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera