»Hoppas ingen tar studenten«

Text: Sara Farhoudi

Bild: scanpix

Varifrån kom idén till att starta en gymnasieskola?

– Jag hade länge känt att jag ville starta en egen skola. Samtidigt hade Stockholm stad en idé om ett kommunalt entreprenörsgymnasium som de drev i samarbete med företaget »Tänk om«. De tog i sin tur kontakt med mig. Jag är med som konsult och kommer sedan vara på skolan en dag i veckan i egenskap av föreläsare och mentor.

Många utbildningsexperter varnar för alltför snäva gymnasieprogram och uppmanar till en bred kunskapsutbildning. Varför behövs en skola i entreprenörskap?

– Det är ett brett teknikprogram, men med inriktning på entreprenörskap, webbhantering, sociala medier och kommunikation. Men entreprenörskapet kommer vara integrerat i lärandet. Vi hoppas nästan att ingen tar studenten utan att alla startar egna företag och hoppar av.

Hur ser du på den pågående skoldebatten?

– Jag kan tycka att det nya skolsystemet som diskuteras går lite emot mina idéer. Det är efterfrågan hos eleven som borde få styra. Finns det inte intresse för en skola ska den läggas ner.

Du gick själv i Jensens Norra i Stockholm, en skola finansierad av riskkapitalister. Hur var din egen skolgång?

– Jag var inte alls nöjd. Jag läste samhällskunskap i en skola där man bara var i skolan tre timmar om dagen och hade eget arbete resten av tiden. Man fick ingen riktig kontakt med någon eller möjlighet att bolla idéer med andra. Samtidigt drev jag mitt företag Blondinbella AB men lyckades inte få ihop det med skolan och valde till slut att satsa på företaget och hoppa av skolan.

Hade du något favoritämne i skolan?

– Svenska och samhällsvetenskap var roligast, då fick jag argumentera och prata politik.

Vid sidan om bloggandet har du släppt en bok, startat en egen tidning och skriver nu på din andra bok. Vad tycker du själv om att läsa?

– Min läsning är min inspirationskälla. Det blir rätt mycket pepp-böcker. Just nu läser jag boken om Oprah Winfrey som jag är jättefascinerad av.

Din bok »Egoboost!« handlar om hur jobbigt det kan vara i tonåren. Vad är din viktigaste lärdom från dina erfarenheter av dålig självkänsla och ångest?

– Jag har lärt mig att livet är kort och att det gäller att satsa på sig själv. Jag tror att man som ung är väldigt rädd för andras åsikter, men man måste våga göra det man tycker är kul. Det finns ju inte så många självhjälpsböcker för 14-åringar, men min bok försöker fylla den platsen.

Händer det att sådana känslor dyker upp än i dag?

– Det är klart. För två veckor sedan var det en stor debatt i media där man sa att jag var ansiktet för den blåsta generationen. Sådant kan ju få en att känna sig nedbruten. Men då gäller det att återigen tänka på vad som är viktigt för en själv.

Du har sagt att din målsättning är att bli förläggare och riskkapitalist. Är din rastlöshet på väg att avta?

– Tvärtom! Häromdagen twittrade jag att jag har tio år kvar till trettio och inte vet vad jag ska göra av all min tid. Riskkapitalist vill jag bli för att hela tiden få investera i nya projekt och samtidigt kunna hjälpa andra att driva sina. Men jag kommer inte att bli en riskkapitalist som bara sitter och rullar tummarna.

Vad skulle du själv kalla den generation du vill representera?

– Den jantefria generationen! I min generation finns liksom inte jantelagen längre. Vi har vuxit upp med insikten om att allting är möjligt. Det gör att man tänker att hela världen ligger under ens fötter. Vi kommer att bli ett mycket gladare folk.

Detta har hänt

Isabella Löwengrip startade bloggen Blondin­bella som 14-åring, en av Sveriges mest lästa bloggar. I dag driver hon Blondinbella AB, skriver självhjälpsböcker och ger ut tjejtidningen Egoboost Magazine. Hösten 2012 startar 60 elever entreprenörsgymnasiet i Nanhuset i Kista där Isabella Löwengrip kommer att verka som mentor en dag i veckan.