»Kärleken var fint skildrad«

Text:

Bild: Claudio Bresciani/SCANPIX

Vad tycker du om serien?

– Jag tycker det första programmet var roligt och gulligt. Innan jag såg det var jag lite tveksam, för jag var rädd för vilken ton man skulle ha. Jag trodde att det skulle vara mer raljant än vad det var.

Vad var det som gjorde att du inte uppfattade det som raljant?

– Jag tycker att det var på de medverkandes egna villkor. Programmet var med glimten i ögat och humorn var väldigt tydlig. Det var olika typer av par och deras kärlek, bortanför det pråliga och bling-blingiga bröllopet, var väldigt fint skildrad.

Vilken detalj kunde du mest känna igen dig i?

– Jag kunde känna igen mig i miljöerna och att bröllopet är något stort och viktigt. Men på mitt bröllop hade vi kanske hundra pioner, inte 14 000 rosor.

Det har varit en del diskussioner kring programmet – hur uppfattar du att det togs emot?

– På Facebook fylldes mitt flöde av kommentarer och diskussioner, främst från syrianer och assyrier som bor i Södertälje. Där fanns det starka motreaktioner mot programmet – de tyckte det var skämmigt och pinsamt. De var rädda att alla syrianer skulle dras över en kam efter det här.

Fanns det några överdrifter eller stereo­typer som kändes onödiga?

– Nej, det var det jag befarade innan. Jag tycker det framgick att programledaren hade självdistans, han var rolig och hade ett eget språk. De som var med drev med alla fördomar som finns och med sig själva.

Tror du att det här programmet motverkar eller skapar fördomar?

– Både och. Det beror på hur öppen tittaren är inför att få sin bild utmanad och hur väl tittarna förstår att alla är olika även om man har samma bakgrund. Men, det är just det här som är kärnan i diskussionen inom gruppen. För mig är det inget problem för jag känner inte att jag behöver stå till svars för vad folk gör i programmet. Vissa människor kanske tar det här som en sann skildring av en hel grupp människor, men då tror de också att alla bönder är som i »Bonde söker fru«.

En av Aftonbladets tv-krönikörer skriver att hans första, som han själv säger fördomsfulla, tanke innan han såg programmet var att »Räcker det inte att visa serien lokalt över Södertälje?«. Vad tänker du om det?

– Att det var väl en otroligt onödig kommentar. Det här är ändå en stor grupp på över 100 000 människor i hela Sverige. Men det är bra att han är medveten om sina fördomar och förhoppningsvis tänkte han om efter programmet.

Du kommer själv från Södertälje, som serien kretsar mycket kring, och den mediala bilden av staden och de assyriska/syrianska grupperna där har ofta präglats av våld och brottslighet. Håller du med om det och har den bilden i så fall varit skev?

– Jag håller med om att det är den bilden som många har och den stämmer ju inte. Förhoppningsvis kan den här serien förmedla en annan bild. Det är människor som jobbar, tjänar pengar, köper hus, gifter sig, drömmer och reser. Som har ett helt vanligt liv.

En helt annan, något allvarligare, fråga. Hur skulle du säga att diskussionen går bland svenska assyrier/syrianer om situationen i Syrien?

– Det handlar just nu om vilken sida som vinner slaget om bilden av vad det är som egentligen händer. Vissa säger att det pågår ingenting alls, att allt är riggat. Andra förmedlar en bild där släktingar blivit skjutna och att det pågår stora demonstrationer. Jag upplever det som att man befinner sig väldigt långt ifrån varandra.

Fotbollslaget Syrianska ligger på kvalplats i allsvenskan inför sista omgången. Kommer de att klara sig kvar?

– Jag hoppas det!

Detta har hänt

Serien »Mitt stora feta syrianska bröllop« kommer att sändas i åtta delar i TV 3. Tittarna får följa syrianska par i och omkring Södertälje som lägger otroliga summor på att ha ett fantastiskt bröllop. Reaktionerna har varit många och skilda. På programmets hemsida finns allt från hyllningar, till kritik om att det skulle vara vinklat och framställa assyrier/syrianer i dålig dager.