Finansminister med ont i magen.

Aktuellt

Stressmagarnas Europa

Det där med demokrati är lurigare än vad man kan tro, visar exemplet Grekland.

I tisdags morse fördes Greklands finansminister Evangelos Venizelos till sjukhus i magsmärtor. Det är begripligt. En folkomröstning ger lätt samma känslor av nervositet och ångest som en uddamålsledning mot slutet av en EM-final i fotboll. Ställda inför den situationen mot Portugal 2004 satsade grekerna på försvarsspel. Det är väl inte riktigt vad de håller på med nu.

Nej, de smäller till med det som får alla Brysselbor med dräkt och slips att desperat ropa på domaren. Hallå! Ska verkligen folket få säga sitt?

Det fina med Europasamarbetet är att det vilar på en föreställning om demokrati. Och även om Grekland alltsedan delningen av Alexanders imperium saknat ekonomisk och militär styrka så sitter nationen ändå på ett historiskt trumfkort – grekerna lärde oss andra demokrati. Vilket medför en viss svårighet att – som Poseidon en gång mot Atens kvinnor – förvägra dem rösträtten.

Naturligtvis är Grekland av i dag ett sjukt land. Enligt den före detta chefen för premiär­ministerns ekonomideparte­ment, professor Polemarchakis, finns till exempel fler Porsche Cayenne registrerade i landet än det finns skattebetalare som redovisar mer än 50 000 euro i årsinkomst. Och ja, Grekland har ingått avtal med övriga euroländer. Men innebär det också att det är rimligt att kommissionärerna och byråkraterna och regeringscheferna och hela världskonjunkturen får akuta stressmagar vid en antydan om att grekiska män och kvinnor ska få rösta?

I sådana fall har ju Grekland hux flux fått den makt som Alexander en gång gav nationen. Och se hur det gick.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera